
La consellera Núria Montserrat en la presentació de la fàbrica barcelonina d’IA [Foto: Govern]
En una visita al BSC-CNS, la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha admès que “ens trobem davant d’una gran oportunitat sense precedents per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, amb aquesta inversió significativa en projectes d’avantguarda, Catalunya impulsa la implementació de tecnologies disruptives i la transició cap a un model més sostenible i competitiu”.
A més, ha recordat “el posicionament de Catalunya com a referent a l’estat espanyol i europeu en l’àmbit de les teràpies avançades, productes terapèutics i de diagnòstic que combinen fàrmacs, dispositius i components biològics”, ha afegit la consellera Montserrat. És previst que l’aplicació de la IA al llarg del cicle de vida dels medicaments, especialment per a l’anàlisi de les dades clíniques, pugui maximitzar el desenvolupament de tractaments mèdics personalitzats.
Per la seva banda, el ministre per a la Transformació Digital i la Funció Pública, Óscar López ha reconegut que “el Govern espanyol sempre ha estat compromès amb la innovació responsable en intel·ligència artificial. Amb la BSC AI Factory fem un pas ferm cap a la democratització de l’accés a la intel·ligència artificial per augmentar la competitivitat del nostre ecosistema, però sobretot perquè aquesta competitivitat reverteixi en una millora de la nostra societat”.
La consellera de Recerca i Universitats ha assegurat que “ens trobem davant d’una gran oportunitat sense precedents per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, amb aquesta inversió significativa en projectes d’avantguarda”
Mentrestant, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha recordat el compromís del Govern amb un projecte que “ens permetrà situar Espanya com un dels països de referència en el desenvolupament en Intel·ligència Artificial i, a més, impulsar que tant el sector públic com el privat puguin desenvolupar projectes de R+D amb un destacat impacte en ciència i tecnologia”.
En el cas del director del Supercomputing Center Barcelona (BSC-CNS), Mateo Valero, qui acollirà la fàbrica europea d’IA, ha destacat que “serà un pol clau per a l’impuls de l’ecosistema d’innovació en intel·ligència artificial a Europa, i serà decisiva per a l’adopció d’aquestes noves tecnologies per part del teixit empresarial, fonamentalment startups i pimes, i l’administració pública”.
La fàbrica barcelonina integrarà recursos tecnològics avançats, dades i talent especialitzat i crearà un ecosistema propici perquè empreses, startups, pimes i institucions accedeixin a una infraestructura de supercomputació optimitzada per a IA i a una xarxa de serveis complementaris. L’objectiu és democratitzar l’accés a recursos d’IA per a sectors amb recursos limitats i, així, fomentar la innovació en àrees com ara biomedicina, climatologia i disseny de xips, seguint la visió europea de construir IA generativa alineada amb els valors de la UE.
Barcelona acollirà una de les set fàbriques europees d’intel·ligència artificial