Foto: Muntanyes de Prades

Una trentena de municipis de quatre comarques de la província de Tarragona (Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat) veuran el seu cel fosc protegit aquesta tardor convertint-se en la zona més gran d’Europa protegida envers la contaminació lumínica al voltant d’un parc natural -el de Montsant- on s’ubica el parc astronòmic de Prades.

Els municipis d’aquesta zona han sumat esforços per millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes de Prades i de la Serra de Montsant. Així han anat substituint els fanals de llum blanca per uns de LED PC Ambre. Aquestes noves lluminàries tenen una incidència positiva en la salut de les veïnes i veïns i també en tot l’ecosistema.

A Catalunya hi ha dues àrees amb punt de referència de la qualitat lumínica: el Montsec, on s’ubica el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), i el Parc Natural del Montsant i les Muntanyes de Prades, on s’ubica el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades (PAP). Aquest és un dels trets diferencials amb altres cels foscos de Catalunya i altres punts de la península Ibèrica.

La qualitat del cel de les Muntanyes de Prades i el Montsant ha merescut la certificació d’Espai de Medi Nocturn Protegit per part de la Generalitat.

La certificació internacional Starlight, a tocar

Un dels reptes que és tocar és la certificació internacional Starlight “Muntanyes de Prades i Serra de Montsant” que atorga la Fundació Starlight com a destinació turística global.

Aquesta certificació acredita que tots els municipis que la integraran, de 4 comarques de Tarragona, gaudeixen d’uns cels nocturns d’excel·lent qualitat, amb una foscor per sobre 21 mag/arcsec2, protegits de la contaminació lumínica i aptes per a desenvolupar-hi activitats turístiques basades en aquest recurs natural.

La Fundació Starlight una institució creada per l’Instituto de Astrofísica de Canarias i la Consultora Corporación 5, pionera en l’àmbit internacional en la certificació dels indrets foscos més espectaculars per a l’observació del cel nocturn, la promoció de l’astronomia i la protecció dels cels foscos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram