[Foto: Dan Nelson a Unsplash]

La gent gran és la més amenaçada pels ciberdelinqüents i s’ha convertit en el blanc fàcil d’uns delictes que han guanyat pes en els tres últims anys. L’explosió de l’ús dels recursos en línia, propiciada per la pandèmia, va posar encara més a l’aparador les mancances en una xarxa massa oberta en segons quins àmbits. De fet, el 2022 es van cometre 375.506 arreu de l’estat, el que suposa un 72% més respecte als tres anys anteriors.

És per això que, des de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) s’aposta per donar consells i, entre tots, aconseguir una xarxa molt més segura. El professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació, Albert Jové, ha explicat que a Internet es donen estafes dirigides a castigar la bona fe o el desconeixement dels qui les pateixen. Tot i això, ha exposat que no només s’ataca la gent gran.

Així, recomana comptar amb contrasenyes segures i que no es comparteixin amb ningú; verificar qualsevol acció sospitosa i aplicar el sentit comú; no cedir mai davant d’amenaces; consultar, en cas de dubte, a algú de confiança; no refiar-se de la bona fe; no donar dades que portin a un possible robatori d’identitat; i tancar la sessió en tots els dispositius on s’iniciï.

La professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC, Montserrat Lacalle, ha apuntat que les persones grans sí que són capaces de formar-se en les noves tecnologies. A més, ha demanat que no es pensi en ells com a incapaços d’aprofitar els recursos en línia i que s’hi doni formació i oportunitats per a protegir-se a la xarxa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram