[Foto: Vecstock a Freepik]

Un equip internacional d’astrònoms ha trobat la clau del comportament estrany d’un púlsar (estel mort que gira a una velocitat molt alta) i ha comptat amb la participació dels membres de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) Francesco Coti Zelati i Diego F. Torres, que també són investigadors de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC).

En un estudi publicat a la revista Astronomy & Astrophysics, la investigació ha arribat a les seves conclusions a partir d’una campanya amb dotze telescopis terrestres i espacials. L’estudi ha fet palès que els canvis que fa el púlsar s’originen arran d’unes ejeccions sobtades de matèria i durant uns períodes molt curts.

Aquesta campanya d’observació ha estat inèdita i s’ha dut a terme per tal d’entendre el comportament del púlsar. Així, ha involucrat una dotzena de telescopis terrestres i espacials molt innovadors. La descoberta ha suposat arribar a la conclusió que el canvi del púlsar procedeix d’una interacció intricada entre el vent de púlsar, un flux de partícules d’alta energia que s’hi allunyen i la matèria que flueix en aquesta direcció.

L’IEEC col·laborarà en l’observació O4 d’ones gravitacionals
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram