Mark Gieles, investigador de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya [Foto: (ICUUB]

Mark Gieles, investigador de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), ha coliderat l’equip que ha descobert un nou forat negre fora de la Via Làctia, a uns 16.000 anys llum de distància del Gran Núvol de Magallanes.

La investigació, al capdavant de la qual hi és Sara Saracino, de l’Institut d’Investigació d’Astrofísica de la Liverpool John Moores University, al Regne Unit, serà publicada Monthly Notices of The Royal Astronomical Society.

Aquest grup d’astrònoms ha utilitzat el Very Large Telescope de l’Observatori Europeu Astral, al desert d’Atacama (Xile) i ha fet la troballa observant com hi influeix en el moviment d’una estrella a seu voltant.

La troballa feta a Xile permetrà a la comunitat astronòmica entendre l’origen de les fonts d’ones gravitacionals

Aquest mètode de detecció no s’havia emprat mai abans per descobrir forats negres fora de la Via Làctia i podria obrir la porta a trobar forats negres que estan ocults tan a la nostra galàxia com en d’altres properes.

L’investigador Gieles treballa en la dinàmica de les estrelles i els forats negres e sistemes estel·lars densos i investiga per trobar formes diferents per localitzar forats negres en cúmuls estel·lars s través del seu efecte en els moviments de les estrelles.

La troballa feta a Xile suposa la primera en cent anys en què s’ha identificat un forat negre en un cúmul d’estrelles jove i permetrà a la comunitat astronòmica entendre l’origen de les fonts d’ones gravitacionals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram