Maria Assumpció Català, la primera astrònoma professional catalana [Foto: Universitat de Barcelona]

La Fundació Catalana de Recerca i Innovació (FCRI) acaba de publicar la biografia de Maria Assumpció Català Poch, la primera professora numerària astrònoma en una universitat a l’Estat espanyol. Escrita pel veterà comunicador científic Lluís Reales, és un testimoni fascinant de la vida i les contribucions d’aquesta eminent astrònoma.

El llibre pertany a la col·lecció de Biografies FCRI, un projecte dedicat a divulgar les figures rellevants de la recerca i la divulgació científica a Catalunya. Iniciada l’any 1994, la col·lecció es va revifar el 2020, amb la revisió, actualització i reedició de títols ja publicats i la incorporació d’obres inèdites.

L’epíleg del llibre és a càrrec del director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador J. Ribas. A Àger, un telescopi-aula del Centre d’Observació de l’Univers al Montsec porta el nom Maria Assumpció Català Poch.

Una trajectòria impecable

Maria Assumpció Català Poch (1925-2009) va llicenciar-se el 1953 a la Secció de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona on va treballar com ajudant de classes pràctiques. L’any 1957 és nomenada Ajudant de la Secció d’Astronomia. Combina la seva tasca a la Universitat amb la de professora titular de matemàtiques a secundària. En aquest període va començar a treballar en l’observació diària de taques i protuberàncies solars des de l’Observatori de la Càtedra d’Astronomia de la Universitat de Barcelona en col·laboració amb l’Observatorio Astronómico Nacional, dins de l’Any Geofísic Internacional.

L’any 1971 defensa la seva tesi doctoral sobre el moviment de les estrelles del disc de la Via Làctia, i el 1974 guanya les oposicions de Professora Adjunta d’Astronomia a la Universitat de Barcelona que li permet dedicar-se exclusivament a l’ensenyament i la recerca a la Universitat, fins la seva jubilació el 1990. El 2004 es nomenada Professora Titular Emèrita a títol honorífic per la Universitat de Barcelona.

La seva recerca s’endinsa en el camp de l’astronomia de posició amb el càlcul i rectificació d’òrbites de cometes, el de l’observacional amb el seguiment diàri del Sol i també en el de dinàmica galàctica i sistemes estel·lars. Col·labora amb els departaments d’Història de la Ciència, la Càtedra de Tecnologies de l’Espai de la Universitat Politècnica de Catalunya i amb l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

La Generalitat va atorgar-li la Creu de Sant Jordi (2009) en reconeixement a la seva tasca científica i la seva activitat acadèmica com a professora universitària d’astronomia, física i matemàtiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram