Foto: Freepik

El Consell Català de l’Audiovisual (CAC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han dissenyat un test – que avaluarà les competències digitals en educació mediàtica i digital als alumnes europeus d’entre 14 i 18 anys.

L’EduMediaTest, disponible en 10 llengües, consta d’un qüestionari de 43 preguntes en línia que avalua les capacitats dels alumnes i ofereix materials didàctics per treballar els dèficits a les aules. El test mesura la capacitat dels estudiants per determinar la fiabilitat de les notícies, detectar els interessos no visibles de les fonts, constatar l’existència d’estereotips i fomentar una actitud responsable davant els drets d’autoria.

També es vol comprovar la capacitació que tenen els estudiants de generar missatges digitals que siguin comprensibles i responsables amb la seva identitat digital. Per respondre-hi, l’alumnat ha d’analitzar vídeos i fotografies, i ha de cercar informació a internet.

L’EduMediaTest, disponible en 10 llengües, avalua les capacitats dels alumnes i ofereix materials didàctics per treballar els dèficits a les aules

El projecte ha estat coordinat pel CAC i la UPF, juntament amb els reguladors de França, Portugal, Croàcia i Eslovàquia, i dues institucions públiques educatives de Grècia i Irlanda. Ha estat finançat per la CE en el marc del programa Media Literacy for All, que té entre els seus objectius combatre la desinformació i gestionar de manera crítica els continguts que es reben per les xarxes socials.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha destacat que “les escoles disposen a partir d’ara d’una nova eina per avaluar i conèixer les competències digitals i de comprensió en la recepció dels missatges que els nostres joves reben de manera massiva a través de les xarxes i, per tant, disposarem de més informació per ajudar-los a ser competents en aquests àmbits”.

Aprovat en competències tecnològiques, dèficits en la lectura crítica

Per tal de testar la nova eina, durant el mes de maig passat es va dur a terme una prova pilot amb 8.699 alumnes de 14 a 18 anys dels set països participants, dels quals 1.192 van ser catalans.

L’estudi europeu va mostrar que l’alumnat és competent en les qüestions tecnològiques i digitals, però que presenta dèficits en la lectura crítica dels continguts, així com en la detecció de fake news. La millor puntuació la van obtenir els estudiants en l’apartat de tecnologia, en concret, l’accés al contingut, la gestió de continguts i la navegació per la web.

La segona millor puntuació la van obtenir en l’apartat d’estètica, específicament, l’habilitat dels participants a relacionar produccions mediàtiques amb altres disciplines artístiques, detectar influències conjuntes i detectar qüestions relacionades amb el disseny, la música i els colors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram