Foto: Freepik

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha participat en un estudi internacional que enguany s’ha centrat en l’anàlisi de la privacitat de les aplicacions i solucions sorgides per lluitar contra la COVID-19. Així, han avaluat les aplicacions mòbils de rastreig de contactes, polseres electròniques o registres de vacunació.

De l’estudi se’n deriva que hi ha una implicació significativa de les autoritats de protecció de dades en les solucions de lluita contra la COVID-19. I conclou que les organitzacions han mostrat una consciència significativa sobre els riscos de privacitat associats a aquestes solucions i han establert regles clares sobre el tractament de la informació personal implicada.

L’estudi revela que gairebé tots els àmbits consultats disposen d’una aplicació mòbil de rastreig de contactes COVID-19, que utilitza la tecnologia Bluetooth per alertar els usuaris si han estat a prop d’un altre usuari de l’aplicació que ha donat positiu al coronavirus i si han visitat un lloc al mateix temps que una altra persona que es va denunciar.

El cas català

En el cas de Catalunya, l’informe destaca que es va consultar a l’APDCAT sobre les disposicions legals relatives a l’intercanvi d’informació personal entre el Departament de Salut i altres departaments, com el Departament d’Afers Socials i Famílies, el Departament d’Educació del Govern, les autoritats locals i centres hospitalaris.

L’estudi l’ha dut a terme la Global Privacy Enforcement Network (GPEN), que integra una setantena d’autoritats de protecció de dades de tot el món, i que ha publicat els resultats de la GPEN Sweep 2020-21.

GPEN és una xarxa creada el 2010 per recomanació de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic. Actualment, està presidit per l’Oficina del Comissari de privacitat de Nova Zelanda.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram