En el llindar d’una nova era, on la tecnologia, la intel·ligència artificial i la innovació lideren el camí cap al futur, el talent sorgeix com el recurs més valuós i transformador per a qualsevol territori. La clau per a un desenvolupament sostenible i el creixement econòmic ja no resideix només en els recursos naturals, cada vegada més escassos, o la infraestructura, sinó en la capacitat de llaurar, atreure i retenir talent.

El món no para d’evolucionar i amb ell les demandes del mercat laboral. Així ho marca l’estudi de necessitats talent elaborat recentment pel Clúster TIC Catalunya Sud que identifica entre els perfils més buscats desenvolupadors de back, front end i full stack o perfils en Data Science i SEO. L’estudi revela que es necessiten, només entre les empreses associades, més de 300 noves places per aquest 2024. Això provoca que el territori es trobi en un bon punt de creixement en perfils demandats per les TIC. Si s’aconsegueix cobrir tota aquesta demanda no només s’aportarà valor a les empreses sinó a tota l’àrea metropolitana, nodrint així tot el territori i afavorint la connexió entre municipis.

En aquest context, els clústers tecnològics emergeixen com a catalitzadors d’aquest canvi, impulsant la innovació i fomentant un ecosistema on el talent pugui florir. El nostre rol va més enllà de la mera agrupació d’empreses; actuem com a incubadores d’habilitats del futur, creant sinergies entre l’educació, la indústria, la comunitat i les administracions i entitats públiques com la Diputació de Tarragona, REDESSA o Tarragona Impulsa.

“Els clústers tecnològics emergeixen com a catalitzadors d’aquest canvi, impulsant la innovació i fomentant un ecosistema on el talent pugui florir”

L’experiència ens diu que la inversió en talent ha de ser multifacètica, abastant l’educació des de nivells bàsics fins a la formació contínua i especialitzada de Formació Professional. Això implica també una estreta col·laboració entre institucions educatives, com per exemple la Universitat Rovira i Virgili, però també requereix promoure un entorn que estimuli la creativitat, la innovació i l’emprenedoria. Hem d’oferir a les persones les eines necessàries per adaptar-se a un mercat, en canvi, constant i això passa per treballar les soft-skills aplicades, a més dels conceptes tècnics. Només així es milloraran els perfils i aconseguirem professionals més competitius.

L’atracció i retenció de talent són crucials i precisament aquesta és una de les àrees destacades del pla estratègic del Clúster TIC Catalunya Sud per als pròxims anys. Tenim clar que no depèn sols d’oportunitats de desenvolupament professional i d’accés a tecnologia puntera, vam més enllà i inclou qualitat de vida, inclusió i diversitat. Un territori que valora i nodreix als seus talents és un territori que es prepara per a liderar el futur. Per tant, el futur de la Catalunya Sud depèn de la nostra capacitat per a reconèixer, conrear i valorar aquest talent. Tenim un repte i una oportunitat sense precedents per a transformar el nostre entorn, impulsant un creixement econòmic i humà i no podem oblidar que apostar pel talent és fer-ho per un futur pròsper i resilient.

Adrián Garcés és el project manager de l’àrea de talent del Clúster TIC Catalunya Sud

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram