L’astronomia és una ciència molt especial per moltes raons. És la primera ciència que es va desenvolupar des dels orígens de les civilitzacions humanes, i continua essent actualment una de les que més atrau la majoria de persones pel que revela sobre la immensitat de l’Univers, del qual els habitants de la Terra formem part. No és d’estranyar, per tant, que entre les entitats socials amb objectius relacionats amb la ciència, les agrupacions astronòmiques són de les més nombroses que trobem a moltes ciutats i països. I és que l’observació dels astres i la recerca dels misteris de l’Univers atrau la curiositat de molta gent.

Les agrupacions astronòmiques es dediquen a divulgar la ciència de l’Univers i a fomentar l’observació del cel entre els seus membres, amb instruments cada cop més avançats que són assequibles al públic general. Per exemple, una activitat de l’Agrupació Astronòmica de Terrassa de gran èxit han sigut les Jornades de Relativitat, iniciades pel Dr. Andrés Aragoneses l’any 2008 i celebrades cada any. Diversos aspectes de la teoria de la relativitat que desperta tanta curiositat entre la gent, i d’astrofísica i cosmologia, s’exposen amb tres xerrades divulgatives un dissabte al matí per part d’investigadors professionals. Així mateix, arreu del nostre país tenim diversos observatoris pels aficionats a l’astronomia operats per diverses agrupacions.

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) s’ha dedicat a divulgar la ciència en català des de la seva fundació el 1907. Reconeixent la important tasca que duen a terme les agrupacions astronòmiques, pròximament voldríem oferir-nos des de la Societat Catalana de Física (filial de l’IEC) per a la realització d’activitats divulgatives en astronomia que creïn un fòrum comú entre les diverses agrupacions astronòmiques dels Països Catalans, tals com una convenció anual d’astrònoms aficionats i un llistat de les xerrades i observacions astronòmiques obertes al públic que es fan al nostre país. Per tant, convidem les persones interessades a posar-se en contacte amb nosaltres a scfis@iec.cat. Esperem estar al servei del foment de l’afició a l’astronomia entre totes les persones.

Jordi Miralda és professor ICREA a l’Institut de Ciències del Cosmos (UB) i vicepresident de la Societat Catalana de Física

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram