El Govern de Catalunya ha consolidat el seu compromís situant les TIC com eines al servei de les persones, garantir-ne l’accés universal com a servei social i fer-ne d’elles un dret unívoc de la ciutadania. La Generalitat considera que la transformació digital, la connectivitat i la cooperació són clau per afrontar els reptes que entomem com a societat; ho fa evident el posicionament destacat que el país ha assolit en digitalització dels serveis públics a nivell europeu: amb un 83% d’assoliment, a Catalunya superem la mitjana de la UE dels 27, situat en un 68%. Enteses com a servei social, les TIC permeten millorar l’eficiència, la seguretat i la qualitat dels serveis, la presa de decisions o el disseny de polítiques gràcies a una millor gestió de la dada.

En conseqüència, el Govern desplegarà les infraestructures necessàries per donar cobertura a tot el territori, en línia, precisament amb els objectius de cohesió de la Unió Europea, emprant les TIC com a eina anivelladora. Ja hem desplegat més de 4.300 km de fibra òptica i la previsió és arribar als 7.000 km a finals del 2023. Així, la connectivitat podrà combatre l’escletxa digital, la desigualtat entre zones urbanes i rurals o la despoblació.

“Les TIC com a eina de cohesió milloraran el país i la vida de les persones”

Per l’èxit d’aquest desplegament, cal treballar en comú i aprofitar la intel·ligència col·lectiva, tenint en compte les particularitats del país i les persones que l’integren. Per això, la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital impulsarà un procés participatiu en relació al model de governança de les infraestructures digitals del país. Tanmateix, els grans reptes globals en matèria de sostenibilitat i progrés fan necessària una cooperació no només interna, sinó transversal i compromesa amb la comunitat internacional.

Garantir els drets digitals a partir de l’adopció de les TIC esdevindrà una victòria col·lectiva d’especial importància als països en vies de desenvolupament. I en aquest sentit, les institucions catalanes mostren, un cop més, un compromís ferm amb la col·laboració internacional: ho il·lustra la iniciativa Giga, impulsada per Unicef i la UIT i amb suport econòmic del Govern de Catalunya, cerca la connectivitat escolar universal i té com a objectiu connectar totes les escoles i les persones joves del món pel 2030. A més tenim l’orgull que Barcelona hagi estat escollida per acollir la seu del centre tecnològic del projecte, una mostra més de col·laboració i compromís en la causa global d’emprar la tecnologia com una eina cohesionadora que no deixa ningú enrere.

En definitiva, és necessària la cooperació de governs, organitzacions i empreses per dur els beneficis de les TIC arreu del món. En aquest sentit, Catalunya ha fet passes significatives cap al futur digital i una societat més inclusiva, millor connectada i més justa per al conjunt del país.

Sergi Marcén és el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital del Govern de la Generalitat

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram