En els últims mesos, sembla que la intel·ligència artificial ha deixat de ser una promesa i s’ha convertit en una condició imprescindible per a qualsevol producte tecnològic. Al Mobile World Congress d’enguany, gairebé tot duia l’etiqueta “IA”: dispositius, apps, serveis… Però afegir aquest “cognom” no és suficient. El veritable repte no és dir que fem servir IA, sinó fer que arribi de veritat a qui més la necessita: els usuaris i les empreses que conviuen amb problemes quotidians.

Crec que la IA encara es percep com una cosa llunyana, reservada a grans corporacions o laboratoris internacionals. El focus està massa centrat en la carrera per veure quin país o continent lidera aquesta tecnologia. Mentrestant, al comerç del costat o a l’empresa de transport local, encara es gestionen processos manuals, repetitius, ineficients. Hi ha un buit entre la tecnologia i el dia a dia, i és responsabilitat de les empreses tecnològiques ajudar a omplir-lo. No cal que tothom entengui com es construeix un agent d’IA; cal que rebin solucions útils, senzilles i que resolguin problemes reals.

Els nostres esforços haurien de centrar-se a entendre aquests petits processos que cal millorar i dissenyar eines que realment ajudin. Automatitzar tasques repetitives, eliminar colls d’ampolla i alliberar temps perquè persones i equips puguin dedicar-se a accions estratègiques amb valor. La IA no pensa per tu, ni t’imagina les vacances: només fa el que li demanes. No ve a robar-te la feina… llevat que la teva feina sigui copiar i enganxar dades d’un Excel a un altre, en aquest cas, potser sí. Però el teu lloc de pàrquing el tens assegurat.

“La pregunta és si serem capaços de transformar aquest “IA” que tant s’etiqueta, en una intel·ligència útil, pròxima i compartida. Repte acceptat”

Un cop entès el repte i l’oportunitat, és important que les línies d’ajuda, subvencions i finançament vagin alineades amb aquesta visió. Cal evitar processos excessivament complexos que sovint desincentiven les iniciatives més petites. Les empreses petites tenim molt a dir en aquesta transformació, i per això necessitem suport real, accessible i adaptat a la nostra realitat.

Sectors com el transport públic o el turisme poden beneficiar-se enormement d’aquesta aproximació pràctica. Solucions petites, accessibles i adaptades poden millorar molt l’experiència dels usuaris i, alhora, començar a formar-los —sense voler-ho— en l’ús d’aquestes eines. Aquesta formació col·lectiva és la clau per a la integració.

Les empreses, especialment les petites, necessitem col·laboració, diferents punts de vista, talent jove i espais on compartir idees i reptes. Associacions, comunitats, i ens com El Clúster TIC Catalunya Sud representa una gran oportunitat per impulsar aquest tipus de col·laboracions. Tenim talent, tenim necessitat i tenim tecnologia.

La pregunta és si serem capaços de transformar aquest “IA” que tant s’etiqueta, en una intel·ligència útil, pròxima i compartida. Repte acceptat.

Damián Garcia és el CEO & Founder de Rundev Studio, empresa associada al Clúster TIC Catalunya Sud

'Tecnologia i transformació territorial', l'article d'Adrián Garcés
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram