El 13 d’octubre de 2021 va ser un dia molt especial. Celebràvem al Cosmocaixa la setena edició dels premis DonaTIC de la Generalitat de Catalunya, un projecte que vaig tenir l’honor de liderar i potenciar durant 7 anys. Recordo amb emoció la xerrada que va fer l’aleshores doctoranda al MIT  i astrònoma, Mariona Badenas-Agustí. A banda d’explicar amb detall tot el món dels exoplanetes, ens va presentar a l’equip de la missió Hypatia I, un projecte que es va fer realitat l’abril del 2023.

Ara, tres anys després, s’ha presentat Hypatia II, un nou projecte en què tot i canviar part de la tripulació l’objectiu segueix sent el mateix: ser una plataforma per fomentar el talent femení en disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), destacant el paper fonamental de les dones en la recerca aeroespacial.

El projecte Hypatia, doncs, va començar amb la missió Hypatia I, una expedició pionera liderada per nou científiques catalanes que van viure durant dues setmanes en un entorn de simulació a Utah, Estats Units, reproduint les condicions de vida a Mart. Aquesta primera expedició va permetre a les investigadores estudiar aspectes clau com la fisiologia del cos humà en condicions extremes, la gestió psicològica en un entorn d’aïllament i la implementació de tecnologies per a la supervivència en el planeta vermell. L’equip va dur a terme experiments en diferents disciplines, incloent-hi la biologia, l’enginyeria i la salut, i va posar de manifest la necessitat d’estudis més específics sobre l’impacte de l’exploració espacial en el cos de les dones.

“El projecte Hypatia reflecteix un compromís per part de tothom de la innovació i la recerca en l’àmbit aeroespacial des d’una altra perspectiva”

Ara, amb Hypatia II, anem un pas més enllà. L’objectiu s’amplia per centrar-se en la resposta del cos femení en l’espai. Tot i que la investigació en medicina aeroespacial ha avançat considerablement, gran part dels estudis històricament s’han basat en el cos masculí, deixant una important llacuna de coneixement sobre les necessitats específiques de les dones en missions de llarga durada fora de la Terra.

En aquesta segona expedició, un nou equip de científiques durà a terme investigacions per entendre millor com afecta la microgravetat al metabolisme, la massa òssia, la salut cardiovascular i el cicle hormonal. Aquests estudis són fonamentals per garantir la seguretat i el benestar de futures astronautes en missions tripulades a Mart o en colònies espacials.

A més de la recerca biomèdica, Hypatia II també abordarà aspectes psicològics i emocionals, analitzant com es pot millorar la convivència en entorns de confinament prolongat. L’expedició continuarà promovent la presència femenina en l’exploració espacial, destacant el lideratge de les científiques catalanes en aquest àmbit.

Dona i espai: Un compromís amb el futur

El projecte Hypatia reflecteix un compromís per part de tothom de la innovació i la recerca en l’àmbit aeroespacial des d’una altra perspectiva, i no només es fa un pas endavant en la comprensió de la salut de les dones en l’espai, sinó que també es reforça el paper de les investigadores catalanes en el desenvolupament de noves tecnologies i estratègies per a l’exploració espacial. Aquesta missió és un exemple de com la ciència i la inclusió poden anar de bracet per construir un futur més equitatiu i sostenible.

Aquest projecte és una mostra del talent i compromís de les dones en l’àmbit científic i tecnològic, així com un pas fonamental per trencar la bretxa digital i garantir un futur més igualitari en l’exploració espacial.

Joana Barbany i Freixa és la presidenta del Clúster Digital

Qui és qui a la missió Hypatia II?
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram