En un context on la majoria dels països han fet una clara aposta per guanyar sobirania tecnològica, la necessitat d’universalitzar la innovació a partir de l’adopció de la intel·ligència artificial esdevé una necessitat. El Centre d’Innovació en Dades i Intel·ligència Artificial (CIDAI), és l’eina prevista per l’estratègia CATALONIA.AI, per a l’impuls i la promoció de la innovació tecnològica basada en l’explotació de les dades i la utilització de la IA al teixit empresarial català i neix justament per contribuir a superar aquest repte. El CIDAI promou, dinamitza, gestiona i executa diferents tipus d’activitats. Un bloc molt important de les tasques del CIDAI es destina a la innovació i la transferència tecnològica mitjançant l’execució de projectes amb impacte en sectors rellevants de l’economia catalana, per exemple el turisme, la indústria o l’agricultura.

Des de la seva creació en el 2020, el CIDAI ha completat cinc projectes d’impacte que han involucrat desenes d’empreses. I les bones pràctiques, eines tecnològiques i resultats es donen a conèixer en presentacions públiques per tal de maximitzar l’abast de l’acció de transferència. Impulsa també la realització de proves de concepte, projectes d’abast més reduït que il·lustren l’aplicació de les diverses tecnologies de la IA per a la solució de problemes concrets.

El CIDAI té una clara vocació d’interaccionar amb l’ecosistema tecnològic, empresarial i social que l’envolta. Per aquesta raó, impulsa l’elaboració de llibres bancs sectorials on s’analitza en quin estat es troba l’ús de la IA a Catalunya en àmbit clau com per exemple la salut, la mobilitat o l’agroalimentari. Aquests documents, a més, recullen els principals reptes i suggeriments de millora per part de tota la cadena de valor del sector. I, més important encara, des del CIDAI s’emprenen les iniciatives necessàries per dur a la pràctica alguns d’aquests suggeriments de millora en forma de projectes concrets.

“La necessitat d’universalitzar la innovació a partir de l’adopció de la intel·ligència artificial esdevé una necessitat”

La disseminació del coneixement tecnològic és un altre dels objectius prioritaris. Això es materialitza amb una sèrie de tallers d’innovació i sessions de formació especialitzada en tecnologies d’IA adreçades particularment als professionals de les empreses responsables d’implantar la transformació digital. L’AI & Big Data Congress és un esdeveniment de referència en la disseminació de les tecnologies de dades i IA a Catalunya. Amb una periodicitat anual, el congrés porta en cada edició ponents internacionals de rellevància i és un aparador perquè empreses, universitats i organitzacions puguin mostrar els seus projectes i casos d’èxit.

Finalment, el CIDAI és un pol de connexió entre l’oferta dels proveïdors tecnològics especialitzats i les empreses demandants de les seves solucions. Això es fa en el marc de l’anomenat Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT), un projecte que estructura sis nodes tecnològics entre els quals el CIDAI vehicula la IA i la visió artificial.

El CIDAI és una associació publicoprivada. La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona són les administracions públiques que li donen suport. Les empreses Microsoft, NTT Data, SDG Group, SAP i Huawei representen el sector privat. Finalment, l’associació es complementa amb els centres d’innovació catalans BSC, i2CAT, CVC, IDEAI-UPC i Eurecat, que n’és l’entitat coordinadora mitjançant la seva oficina tècnica. Aquestes empreses i entitats constitueixen el nucli del CIDAI i col·laboren estretament per dur a terme les activitats descrites anteriorment. Addicionalment, altres empreses o entitats poden col·laborar també amb el CIDAI, per exemple proposant projectes i proves de concepte, oferint tecnologia o píndoles formatives, entre altres aportacions.

En definitiva, el CIDAI és un instrument al servei de les empreses que volen entrar o aprofundir en el món de la transformació digital que els ofereix diverses eines per ajudar-les a fer aquesta transició, que és més estratègica i diferencial que mai en un context globalitzat i molt competitiu.

Joan Mas és el director del CIDAI i de l’Àrea Digital del centre tecnològic Eurecat

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram