Els pròxims 1 i 2 d’octubre Barcelona tornarà a acollir una nova edició del New Space Economy Congress. Durant un parell de dies la Llotja de Mar reunirà diversos actors tant nacionals com internacionals amb un interès comú: debatre, compartir i intercanviar opinions i visions sobre les oportunitats de negoci que està generant i generarà la nova economia de l’espai. El congrés posa de manifest la democratització del sector espacial que queda palesa amb la gran diversitat de temàtiques que s’abordaran en les ponències i taules rodones. Un any més, des de la Fundació i2CAT, col·laborem en l’organització del congrés com a partners i presentant un debat entorn del futur de les telecomunicacions i com les noves constel·lacions en canviaran les regles del joc.
Des de fa uns anys vivim una nova revolució en matèria de connectivitat que ens acosta al paradigma de la connexió en qualsevol moment i en qualsevol lloc. Això és gràcies als avenços recents en les comunicacions per satèl·lit que permeten arribar a indrets que altrament serien difícils de cobrir. La maduresa que han aconseguit les tecnologies espacials juntament amb l’abaratiment de l’accés a l’espai han posat les bases per aquest canvi: la integració de les xarxes clàssiques terrestres amb les no terrestres (és a dir, xarxes amb elements aeris) per aconseguir l’anhelada connectivitat global. A i2CAT, com a centre de recerca lligat a les telecomunicacions, fa més de 20 anys que acompanyem l’evolució d’aquestes tecnologies, fent recerca en comunicacions sense fils, xarxes terrestres, i més recentment també en comunicacions espacials.
“Al New Space Economy Congress 2024 i2CAT presentarà un panell amb una gran diversitat de participants que tenen en comú el repte de navegar el futur mercat de les comunicacions”
És justament en la intersecció de les xarxes terrestres i les no terrestres que el centre està apostant fortament, marcant-nos el sector espacial com una de les nostres prioritats. La recerca d’i2CAT està habilitant no només el trasllat de tecnologies pròpies de les xarxes terrestres a l’entorn espacial, sinó que també estem plantejant i resolent els reptes que ens trobarem quan vulguem desplegar i operar aquestes xarxes híbrides. Gràcies als coneixements adquirits i als resultats d’aquesta recerca, estem col·laborant amb empreses pioneres en nous serveis de connectivitat, així com proveint de nous enfocaments a empreses amb més bagatge.
És fruit d’aquesta experiència que el pròxim 1 d’octubre tindrem un debat molt interessant amb actors de relleu en aquesta temàtica. Tindrem l’honor de compartir opinions i visions de futur amb Hispasat, Indra, Rivada Space i Sateliot. Us presentarem un panell amb una gran diversitat de participants que tenen en comú el repte de navegar el futur mercat de les comunicacions. Ens preguntarem qüestions com: ens trobem davant d’una onada de consolidacions de les telcos? Veurem més integració vertical en les empreses d’espai? Podrem fer front a la forta demanda de producció i llançament de satèl·lits? Quins seran els nous serveis que sorgiran? Com s’estan adaptant les empreses del sector?
Per aquestes i moltes altres qüestions, no us perdeu la taula rodona sobre connectivitat per satèl·lit l’1 d’octubre a les 13 h. Us espero al New Space Economy Congress!
Clàudia Mateo Segura és responsable de Sector Espacial – Innovació i Negoci d’i2CAT
Descobreix la programació del NewSpace Economy Congress 2024