Aleix Anducas, director de negoci de Nexus Geographics [Foto: Nexus Geographics]

Aleix Anducas i Caus (Barcelona, 1979) és el director de negoci a Nexus Geographics, l’empresa guanyadora de la 9a edició de SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta que promou el Departament de la Vicepresidència, i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat. Llicenciat en Geografia per la Universitat de Barcelona, compta amb dos màsters: Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció (Institut Català de Tecnologia) i en Estudis Xinesos (Universitat Pompeu Fabra). A més ha fet un Curs Superior Universitari en Gestió Logística Integral a la Universidad Rey Juan Carlos. Va treballar a l’Institut d’Estudis Territorials (IET), com a tècnic GIS en diferents organismes públics i privats i freelance. També va exercir com a professor amb la Fundació UPC. Abans d’incorporar-se aquest any a Nexus Geographic va dirigir el departament logístic de la multinacional SAF Holland España.

En primer lloc, l’enhorabona. Què suposa per Nexus Geographics guanyar el concurs d’innovació oberta SmartCatalonia?
Moltes gràcies! És un honor haver aconseguit guanyar l’SmartCatalonia. Des de fa més de 20 anys, Nexus Geographics ha mirat de créixer aportant innovació al sector dels mapes i la mobilitat. A les portes del segle XXI vam ser dels primers a presentar una gran plataforma de mapes d’abast mundial a Internet. Aquest premi, a part d’un reconeixement al projecte que hem presentat al concurs, també el prenc com un reconeixement a la tasca d’innovació que sempre ha acompanyat la nostra empresa.

Què proposa AquiBus, la solució tecnològica ideada per Nexus Geographics, guanyadora?
AquiBus serà una eina que acostarà els avantatges dels actuals SAE (Sistema d’Ajuda a l’Explotació) als actors implicats en el transport de passatgers amb autobús, però amb uns costos força més reduïts. Penso que el tret diferencial de la nostra proposta és que la solució també pretén oferir servei a aquelles operadores que actualment no tenen capacitat d’assumir la despesa que suposa un SAE.

Què ha convençut al jurat per decantar-se per la proposta d’AquiBus?
Després de veure les altres propostes finalistes, entenc que el jurat va tenir una tasca molt difícil. Realment hi havia propostes molt interessants. Vull pensar que el fet d’oferir una solució a l’abast d’operadores modestes, que a vegades tenen mancances tecnològiques, i amb un cost relativament petit, va ser un element atractiu a considerar.

Quins avantatges genera aquesta app?
Amb un cost reduït, administració, usuaris i operadores (també les més modestes) podran disposar dels avantatges que suposa tenir les dades a l’abast. Tant pel que fa a dades en temps real com en els històrics. Es podran analitzar dades, visualitzar mapes i extreure indicadors de qualitat de tots els vehicles i línies de Catalunya. Tant fa si es tracta d’operadores grans o no, totes podran monitorar els seus vehicles i oferir les dades a la resta d’actors.

Quan es posarà en marxa?
De moment tenim el compromís de posar en marxa una versió en format pilot. Esperem que si els resultats són satisfactoris, puguem acabar implementant la idea a tot al territori. Tot just ara començarem a treballar-hi i encara no hem marcat terminis, però és probable que tinguem alguns primers resultats al llarg del 2022.

“No són casos habituals, però sí que hi ha situacions on les diferències culturals obliguen a modificar els mapes i les apps”

Per què és tan rellevant la geocalocalització en la nostra vida quotidiana?
En general, en major o menor mesura, a tothom li agrada tenir el seu entorn i el seu temps controlats. En aquest sentit, la geolocalització és rellevant perquè una tecnologia que ens ajuda a millorar l’eficiència de molts aspectes del nostre dia a dia.

El director general d’Innovació i Economia Digital, Daniel Marco lliura el premi a Aleix Anducas [Foto: Generalitat]

Quines solucions ofereixen els mapes intel·ligents, una informació geogràfica de qualitat basada en la tecnologia?
Obtenir la ruta més curta al nostre destí, trobar la farmàcia més propera quan tenim una urgència, conèixer el punt exacte on es troba el paquet que estem esperant o saber a quin precís moment passarà l’autobús per la nostra parada. Aquests són alguns exemples de la infinitat de coses que podem fer amb la geolocalització. És una eina que ens pot ajudar a optimitzar moltes tasques i gestionar millor el nostre temps.

Les apps de Nexus Geographics donen servei a més d’un miler de companyies en diferents països. Les diferències culturals fa que una mateixa app tingui diferències en un país o un altre?
No són casos habituals, però sí que hi ha situacions on les diferències culturals obliguen a modificar els mapes i les apps. Ara mateix em venen al cap dues d’aquestes situacions. La primera, la tenim als mapes japonesos durant els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, on amb la previsió d’arribada de molts estrangers al país, va sorgir la polèmica de com simbolitzar els temples.

Què va provocar?
Per a moltes cultures orientals, el budisme o l’hinduisme per exemple, el ‘manji’ és un símbol de pau, prosperitat i bona sort que apareix a infinitat de temples i espais sagrats. A més, aquest símbol també s’ha usat històricament per localitzar els temples budistes sobre els mapes. Això no seria cap problema, si no fos perquè els nazis es van apropiar del símbol a principis del segle passat, convertint-lo en l’esvàstica que tots coneixem. Evidentment, la diferència de significat d’alguna simbologia segons la cultura, fa que s’hagin d’adaptar els mapes en funció del públic a què van dirigits.

I la segona?
I una altra situació la tenim en l’aversió d’alguns francesos a l’ús del Google Maps. Això, a vegades, obliga algunes apps a treballar amb tecnologies alternatives si volen accedir al mercat francès.

Quin valor té pel sector privat iniciatives que impulsa l’administració com l’SmartCatalonia Challenge?
Aquestes iniciatives són importants perquè poden ser la porta d’accés de moltes empreses a l’administració. Evidentment no totes les propostes poden guanyar, però totes han tingut ocasió de presentar-se i donar a conèixer els seus projectes, cosa que els pot oferir oportunitats en el futur. A més, el fet de poder presentar les idees en un congrés internacional aporta molta visibilitat dins del sector.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram