Una usuària del servei de teleassistència amb l’assistent social [Foto: Jordi Pujolar/ACN]

La Diputació de Barcelona invertirà 15,5 milions d’euros anuals per digitalitzar i incorporar la Intel·ligència Artificial (AI) al Servei Local de Teleassistència, del què ja gaudeixen prop de 100.000 persones. S’aniran substituint els terminals analògics per d’altres de digitals per poder fer un seguiment personalitat i adaptat a les necessitats de casa usuari.

“Volem ser més proactius per prevenir situacions de risc”, ha subratllat la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret. La mesura se suma a les impulsades per la corporació per garantir la qualitat de vida de les persones grans a casa seva, que l’any vinent comptarà amb un pressupost de 39,4 milions d’euros.

La Diputació de Barcelona destinarà 39,4 milions d’euros el 2023 (151,4 milions en el conjunt del mandat) per tal que les persones grans puguin seguir residint a casa seva, impulsant serveis de proximitat en els àmbits de l’atenció domiciliària i la millora de l’accessibilitat dins les llars, així com el suport a les persones cuidadores no professionals del seu entorn.

L’objectiu, segons Moret, és millorar de la qualitat de vida i el desenvolupament personal de les persones grans en el seu àmbit familiar i de proximitat. “Necessitem un canvi estructural en el model de les cures tenint en compte els nous requeriments de la ciutadania. Per molta gent gran, quedar-se el màxim temps possible a casa seva és un element de salut emocional”, ha afegit.

Dels 39,4 milions que s’invertiran enguany en aquesta línia, 15,5 milions aniran destinats a digitalitzar i incorporar la Intel·ligència Artificial al servei de teleassistència.

L’objectiu és millorar de la qualitat de vida i el desenvolupament personal de les persones grans en el seu àmbit familiar i de proximitat

La substitució progressiva dels terminals analògics per digitals permet oferir més prestacions, millorar la seguretat i garantir l’efectivitat del sistema. Els nous terminals incorporen la transmissió de dades a les comunicacions per veu entre la central receptora i la persona usuària , a través de la tecnologia IP (Internet Protocol). L’objectiu és arribar al 20% de les llars l’any vinent i al 60% el 2025 amb la instal·lació de 54.000 terminals digitals, prioritzant els habitatges dels usuaris més vulnerables.

La digitalització també permet ampliar la integració d’altres tecnologies de les cures a la llar i obre la porta a la interoperativitat amb d’altres administracions i serveis públics, com la salut, garantint un servei integral d’atenció a les persones usuàries al seu domicili.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram