Foto: i2CAT

La Fundació i2Cat ha dissenyat una tecnologia integral de ciberseguretat per a vehicles dins del projecte CARAMEL, que va acabar el juny de 2022 després de tres anys de treball. Ara, s’han presentat els resultats d’aquesta iniciativa al lloc web de la Comissió Europea. Del pressupost total, la Unió Europea aporta prop de 5 milions d’euros.

El projecte CARAMEL ha desenvolupat estratègies per fer minvar les vulnerabilitats de seguretat en quatre àrees cabdals. A partir d’un plantejament que introdueix tecnologies de ciberseguretat en els vehicles i en la infraestructura de recolzament, les proves han dut a fer testos a l’empresa Panasonic.

Pel que fa als quatre pilars de ciberseguretat, són la mobilitat autònoma, la mobilitat connectada, l’electromobilitat i els vehicles teledirigits. En el primer, s’han introduït tècniques d’aprenentatge automàtic per a detectar amenaces en la interfície de ràdio. El segon ha estat basat en la detecció d’atacs en vehicles connectats.

Pel que fa a l’electromobilitat, van dissenyar-se motors de detecció d’Intel·ligència Artificial al núvol per identificar a distància atacs informàtics en estacions de recàrrega. I pel que fa als vehicles teledirigits, els socis sud coreans del projecte encara hi treballaran fins a finals de 2023.

A grans trets, el balanç del projecte CARAMEL permet veure que s’ha fet un pas endavant cap a la ciberseguretat d’última generació per a vehicles autònoms, connectats i elèctrics. També exposa que els agents europeus podran beneficiar-se’n, però que abans caldrà tractar la fragmentació de la indústria i les polítiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram