L’investigador Ricardo Baeza-Yates, en la conferència al Mobile World Congress [Foto: Jordi Bataller/ACN]

L’investigador i director de Recerca a l’Institut d’IA Experiencial de Northeastern University, a Silicon Valley, Ricardo Baeza-Yates, ha intervingut al Mobile World Congress en una ponència sobre la mirada ètica de la Intel·ligència Artificial (IA) i ha advertit del risc d’aquesta tecnologia i els desafiaments ètics que comporta.

Acompanyat per la Directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPDAT), Meritxell Borràs, ha mostrat els perills que comportaria un mal ús d’una tecnologia que cada cop està prenent més embranzida.

La IA pot dur a un comerç digital injust, l’ús indiscriminat de recursos computacionals, la discriminació o l’adopció de la frenologia, una pseudociència que afirma que es poden conèixer trets de la personalitat segons la forma del crani o les faccions de la cara.

Davant de l’auge d’aquestes teories, Baeza-Yates demana prudència per no arribar a límits que podrien trencar barreres personals. A més ha posat sobre la taula la regulació que caldria establir sobre la IA, les diferències culturals que existeixen segons les regions.

El mateix Baeza-Yates -que és membre del DATA Lab del Khoury College of Computer Sciences- ha proposat reptes com la mateixa cultura, els principis a escollir perquè els compleixi la IA i la regulació legal a escala global per obtenir una IA segura i responsable.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram