Foto: Grup Fenòmica Vegetal

La Universitat de Barcelona, a través del grup Fenòmica Vegetal, i en col·laboració amb el Centre Internacional d’Agricultura Biosalina de Dubai, ha desenvolupat una aplicació que detecta, de manera prematura, malalties i plagues en conreus hortícoles.

Ho fa a través d’una fotografia en els telèfons de sistema Android és capaç de reconèixer l’afectació de la planta i trobar quin és el millor tractament per a guarir-la. Aquesta app, que es diu Doctor X Nabat, ja s’ha testat a conreus de països com Egipte, Tunísia i els Emirats Àrabs i és previst que tingui el seu període de prova a zones mediterrànies.

Durant dos anys de recerca, l’equip que lidera l’investigador del grup Fenòmica Vegetal, Josep Lluís Araus, catedràtic del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Facultat de Biologia de la UB ha conclòs que tècniques com la Intel·ligència Artificial (IA) suposen un suport amb moltes possibilitats per a l’agricultura.

La de deep learning és una altra tecnologia per la qual l’efectivitat d’aquesta aplicació creix, i és que accelera els temps d’actuació i l’efectivitat de les tècniques per guarir els conreus.

El funcionament de l’aplicació Doctor X Nabat és senzill: l’agricultor pren una imatge de la planta afectada i, bolcant-la a l’aplicació rep un diagnòstic on es detalla com tractar-la i quines possibilitats té de supervivència.

El tractament que dona l’aplicació és una solució acceptada pels estàndards de la Unió Europea. L’algoritme que ha desenvolupat Doctor X Nabat s’ha creat a partir de més de 25.000 imatges que el personal investigador i els col·laboradors del projecte han aportat.

Després de posar-se en marxa en anglès, és previst que aquesta aplicació es desenvolupi també en francès i àrab i que estengui fins a les zones mediterrànies els llocs on seguint posant a prova la seva efectivitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram