Una investigadora del projecte trepitjant el terreny [Foto: URV]

Un equip d’investigadors i arquitectes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha desenvolupat un mètode que estableix les característiques de l’estructura de les construccions de pedra seca i hi afegeix la novetat de fer-ho a partir de models tridimensionals. La tècnica de la fotogrametria digital, amb una càmera especial, obté imatges per dins i per fora i ajuda els investigadors a analitzar les construccions.

Gràcies a aquest sistema, basat en la captura massiva de dades, els investigadors poden crear maquetes 3D a escala. Tot plegat, arriba per l’interès a mantenir en bon estat aquest patrimoni, que es remunta al segle XII amb les construccions de pedra seca que van fer els agricultors i els ramaders de la conca del Mediterrani, com cabanes, marges i cisternes per protegir-se del mal temps.

La irrupció de la fotogrametria digital desplaça la presa de mides a mà, mitjançant fotografies, que s’apropava a les construccions originals, però que queda lluny de les maquetes en tres dimensions que permetrà fer el sistema que han ideat els investigadors de la URV.

Aquest nou sistema s’ha posat a prova a les cabanes de volta de canó de la Fatarella (Terra Alta) i amb els cocons de Tivenys (Baix Ebre) i forma part de la tesi doctoral Pedra en sec: herència constructiva, coneixements i tècnica. Registre i anàlisi de construccions de pedra en sec per mitjà de tècniques digitals, de Cèlia, Mallafré, que han dirigit Agustí Costa i Sergio Coll.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram