Foto: UB

El membre de la Facultat de Física i l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat de Barcelona (UB) Oriol Arteaga ha rebut el premi Horizon, que atorga la Reial Societat de Química (USC) del Regne Unit pel projecte que comparteix sobre materials quirals amb experts del Regne Unit, els Països Baixos, Israel, estats Units, Alemanya i Itàlia.

El Premi Horizon és un guardó que reconeix l’excel·lència en les ciències químiques des de fa més de 150 anys i el 2022 ha premiat la feina d’aquest grup d’experts amb el català Arteaga que ha descobert els materials orgànics quirals que permeten tenir un bon control de l’spin dels fotons i els electrons.

La tasca d’Arteaga en aquest treball conjunt és la de la caracterització òptica dels nous materials orgànics que absorbeixen i emeten llum polaritzada circularment en una tècnica que es coneix com polarimetria de matriu de Mueller. La seva feina a títol personal va cridar l’atenció del grup internacional i va aportar-hi la seva experiència en un projecte a escala mundial.

Actualment una munió de tecnologies depenen del control acurat d’una propietat fonamental dels electrons i les ones de llum que s’anomenen spin i obren noves possibilitats des de la computació quàntica fins a les pantalles d’alt rendiment.

L’equip del qual forma part Arteaga ha proposat un enfocament alternatiu per tal de controlar les ones de llum i el gir dels electrons en materials orgànics a través del desenvolupament de nous materials quirals que absorbeixen i emeten una component forta polaritzada circularment.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram