Foto: UPF

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha situat quatre projectes en les convocatòries del programa Horitzó Europa, el nou programa de recerca i innovació de la Unió Europea del període 2021-2027.

Dirigits per cinc investigadors del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF, han reunit fins a 2.267.526 euros de finançament i s’emmarquen dins la convocatòria 2021 “Un desenvolupament ètic i centrat en l’ésser humà de els tecnologies digital i industrial”.

Es tracta de quatre projectes liderats per Josep Blat, Boris Bellalta, Carlos Castillo, Narcís Parés i Leo Wanner i la UPF és el centre encarregat de desenvolupar-los i de participar-hi. La durada prevista per a aquestes quatre iniciatives és d’entre dos anys i mig i tres anys.

El projecte MAX-R està encapçalat pel director del Grup de Recerca de Tecnologies Interactives Josep Blat i el director del Grup de Recerca Wireless Networking, Boris Bellalta, i desenvoluparà un sistema d’eines per a crear, processar i oferir continguts de realitat estesa en una qualitat màxima i a temps real.

Pel que fa a EMIL, el director del Laboratori d’Interacció de Cos Sencer Narcís Parés s’encarrega de la seva gestió, i pretén crear un centre de referència en realitat estesa, finançat per la Unió Europea, i que en resulti de l’esforç que fan la Universitat Aalto (Finlàndia), la Filmakademie Baden Württemberg (Alemanya), la Universitat de Bath (Regne Unit) i la mateixa UPF. En aquest treball conjunt volen accelerar el desenvolupament de la tecnologia virtual.

Els projectes FINDHR i ReSilence aposten per la millora de la qualitat de vida de les persones. El primer, dirigit pel director del Grup de Recerca en Ciència Web i Computació Social, Carlos Castillo, desenvoluparà un projecte que intentarà detectar i prevenir a temps la discriminació en Intel·ligència Artificial (IA) i pal·liar-ne els seus efectes.

ReSilenc, que dirigeix el coordinador del Grup de Recerca en Tractament Automàtic del Llenguatge Natural, Leo Wanner, actuarà sobre el so de la ciutat com una qüestió de disseny que s’aplica en la matèria més immersiva i que a través de la IA i la realitat estesa treballarà per a millorar la qualitat de la vida urbana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram