El pianista Marco Mezquida i el professor de la UPC Philippe Salembier abans del concert [Foto: Pere Francesch/ACN]

El pianista Marco Mezquida ha inaugurat l’AI and Music S+T+ARTS Festival a L’Auditori amb el concert ‘Piano+AI’. Ho ha fet dialogant sobre l’escenari amb la intel·ligència artificial en una actuació cocreada entre el pianista i els investigadors de la UPC Iván Paz i Philippe Salembier, en col·laboració amb l’ESMUC.

Mezquida ha assegurat que el concert amb intel·ligència artificial “no és un combat, sinó una conversa, un ball i una creació conjunta” amb molta improvisació i “moments trepidants, de vertigen i de molta calma”.

El concert ‘Piano+AI’ és “un procés conjunt que al principi era un experiment, però jo volia que fos valuós, potent i bell”, ha dit Mezquida. En aquest context, ha apuntat que en aquest concert aposten per la improvisació: “És una conversa del moment, que surt de la meva improvisació i del que jo sento de la intel·ligència artificial i així ens anem retroalimentant” durant l’actuació.

El professor de la UPC Philippe Salembier ha explicat la part referent a la intel·ligència artificial del concert. Salembier ha detallat que a través de la tecnologia “reconeixen una certa tècnica” de Marco Mezquida i a partir d’aquest reconeixement “generen una senyal de música electrònica que l’acompanya” durant l’actuació.

“No processem el piano, sinó que analitzem el so per treure’n conclusions i generar textures sonores que es van a adaptant al que faci” el compositor. “Encaixa bé el que Marco Mezquida té al cap i el que la màquina també té al cap”, ha manifestat.

Festival de dos dies

L’AI and Music S+T+ARTS Festival és una nova cita que uneix precisament intel·ligència artificial i música, organitzat pel Sónar, la UPC i Betevé, i que reuneix experts, científics, professionals i artistes de tot el món per “debatre, explorar i demostrar” la interacció entre humans i tecnologia a través d’un ampli i “impactant” programa de concerts, conferències, demostracions i maratons de programadors.

L’AI and Music S+T+ARTS Festival compta amb prop de 30 activitats, entre shows, presentacions i conferències d’artistes que incorporen la intel·ligència artificial com a element essencial en els seus projectes musicals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram