Foto: Freepik

La concepció que fins ara es tenia sobre planetes gegants podria començar a canviar arran d’un estudi liderat per un grup internacional de científics i en el qual hi ha participat, Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i investigador de l’ICE-CSIC.

Aquest estudi ha pres mides de les masses dels planetes gegants del sistema V1298 Tau i ha obtingut resultats que apropen el seu nivell de maduresa al dels planetes gegants del Sistema Solar.

Amb aquesta investigació, s’ha arribat a la conclusió que el nivell de maduresa dels plantes de tipus solar V1298 Tau s’equipara amb els del sistema solar i ajuda a construir una idea amb més arguments sobre la seva evolució.

Aquest projecte ha tingut lloc a l’Observatorio Roque de los Muchachos (Illes Canàries) i a l’Observatorio de Calar Alto (Andalusia) i ha estat liderat per l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC). Entitats científiques d’Itàlia, Mèxic, Alemanya, Bèlgica i el Regne Unit hi han pres part i l’observació gràcies als espectògrafs HARPS-N de velocitat radial.

L’investigador de l’IAC Alejandro Suárez Mascareño ha exposat els avantatges de l’observació amb aquest tipus de telescopis: “només gràcies a la combinació de deteccions fetes amb telescopis espacials, combinades amb campanyes intenses de velocitat radial i l’ús de les tècniques d’anàlisi més avançades, és possible començar a veure el que està passant en estadis tan primerencs de l’evolució dels sistemes planetaris”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram