Els representants de les diferents institucions, amb el conseller Jordi Puigneró [Foto: UPC]

Com seran les ciutats en la societat digital d’aquí a 20 anys? I les universitats o les empreses? Canviaran les relacions en les famílies? Canviarà la manera de gaudir del nostre temps lliure? Aquestes són algunes de les preguntes que vol respondre l’equip transversal de treball, liderat per estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que es constituirà sota el paraigües de la Càtedra conjunta UPC-UPF de Telefónica sobre Cognitive IoT.

La iniciativa, que també comptarà amb la participació de professorat de les dues universitats i experts en digitalització i ciberseguretat de Telefónica i de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu elaborar un document sobre l’impacte i els reptes de la futura societat digital de 2040 i definir les accions que caldrà emprendre per assolir aquesta societat digital de forma segura, solidària i sostenible.

El document final, al juny

El document final està previst que es presenti públicament durant el mes de juny d’aquest any. El professor de la UPF i codirector de la càtedra, Miquel Oliver, explica que “en els propers dies s’acabarà de definir la composició i la metodologia de treball d’una task force que neix arran de la jornada sobre digitalització i ciberseguretat, que va tenir lloc el 21 de gener per commemorar el 20è aniversari de la càtedra”.

El professor de la UPC i codirector de la càtedra, Lluís Jofre, assenyala ja cinc aspectes clau que caldrà analitzar en el marc d’aquest grup de treball: “les infraestructures, les persones, la innovació, la formació i el lideratge”.

20 anys de col·laboració institucional

La Càtedra UPC-UPF de Telefónica sobre Cognitive IoT ha arribat aquest any al seu 20è aniversari. En aquests dues dècades s’han produït molts canvis tecnològics, el desenvolupament d’internet com una eina de canvi social, la telefonia mòbil, el big data, el blockchain, la Intel·ligència Artificial o la computació quàntica, per citar algunes de les fites més rellevants.

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró va destacar que “Catalunya té un sector TIC molt potent i amb una salut de ferro, un ecosistema de recerca i innovació en tecnologies digitals impressionant, i una capacitat tractora que ens situa com a pol d’atracció de talent i inversió local i internacional de primer ordre”.

El rector de la UPF, Oriol Amat, va remarcar que “el món canvia a una velocitat molt ràpida i l’aposta per la digitalització de les organitzacions, i especialment de les universitats, és clau per no quedar enrere”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram