L’astrònoma i investigadora catalana, Gemma Busquet [Foto: ICCUB-IEEC]

L’astrònoma i investigadora de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (ICCUB-IEEC), Gemma Busquet, ha estat guardonada amb una de les cinc beques Leonardo 2022 en Física que entrega la Fundació BBVA pel projecte “Cap a un nou paradigma per a l’emissió de ràdio d’objectes estel·lars joves”.

Amb una dotació de 40.000 euros, el premi reconeix el projecte de Busquets, que pretén entendre la física de la formació estel·lar i de quina manera les taxes de pèrdua de massa i la caiguda en l’estrella des del disc estel·lar determinen les propietats finals de les estrelles.

Gràcies a aquesta beca, desenvoluparà eines per a l’anàlisi de grans quantitats de fonts amb mètodes basats en l’aprenentatge automàtic, la Intel·ligència Artificial (IA) i Big Data, que estan esdevenint crucials en l’astronomia moderna.

Beques de prestigi

En aquesta edició, la resta de guardonats han estat el cap del Grup d’Investigació a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Francisco Pelayo García de Arquer; el científic titular de l’Institut d’Òptica Daza de Valdés CSIC Alejandro Manjavacas Arévalo; la investigadora a l’Institut de Física Corpuscular María Moreno Llácer i l’investigador científic al Donostia International Physics Center Alexey Nikitin.

Les beques Leonardo s’entreguen a investigadors amb molt potencial d’entre 30 i 45 anys amb un talent excepcional que encapçalen projectes científics amb un interès alt.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram