Equip d’investigadors de l’ICCUB i l’IEEC que han participat en la troballa de la missió GAIA [Foto: ICCUB]

La missió Gaia, de l’Agència Espacial Europea (ESA), i amb la presència d’un equip d’astrònoms i enginyers de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha descobert el forat negre més massiu de la Via Làctia. Amb una massa equivalent a 33 masses solars i a una distància de 1.926 anys llum de la Terra, es tracta del forat GaiaBH3 i es troba inactiu. L’article per conèixer els detalls pot llegir-se en línia a la revista Astronomy and Astrophysics.

Aquesta troballa és excepcional i suposa un resultat clau per a la comunitat astronòmica, perquè planteja la qüestió del nombre de forats negres d’aquest tipus a l’espai i dels rangs de massa de forats negres que podrà descobrir la missió Gaia.

El forat negre Gaia BH3 és el més massiu conegut a la Via Làctia i s’alinea amb els resultats obtinguts per observatoris d’ones gravitacionals, com LIGO/VIRGO/KAGRA. Aquestes instal·lacions van trobar una població de forats negres amb masses que contradiuen els models d’evolució estel·lar a partir de l’observació d’ones gravitacionals procedents de fusions de forats negres. Amb la darrera trobada, es confirma que a la Via Làctia també existeixen forats negres massius d’origen estel·lar.

Investigadors catalans participen en una troballa galàctica inèdita
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram