Imatges captades per la sonda Einstein [Foto: Acadèmia Xinesa de les Ciències]

La sonda Einstein, llançada el mes de gener de 2024 per l’Acadèmia Xinesa de les Ciències, ha aconseguit captar les primeres imatges que posen en relleu el potencial del seu satèl·lit i amb què ha començat a mostrar la capacitat de monitoratge de la seva nova òptica. L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) hi han participat a través de la investigadora Nanda Rea, qui presideix el panell temàtic científic sobre objectes compactes i forma part del comitè de gestió científica de la sonda. A més, els doctors Francesco Coti i Alessio Marino són membres associats del mateix panell que Rea.

Einstein Probe és una missió de col·laboració entre l’Acadèmia Xinesa de les Ciències, l’Institut Max Planck de Física Extraterrestre d’Alemanya i el Centre Nacional d’Estudis Espacials de França i s’uneix als telescopis XMM-Newton de l’Agència Espacial Europea (ESA) i al XRISM de JAXA en la investigació per descobrir l’univers en raigs X.

Des del seu enlairament, l’equip d’operacions de la missió ha dut a terme proves que puguin confirmar la funcionalitat de la sonda i d’altres que permetin calibrar els instruments científics. I ha estat en aquesta fase quan Einstein Probe ha capturat dades científiques procedents de diferents fonts de raigs X.

Així, aquestes imatges han posat una nota molt alta als instruments de la sonda, els quals són el telescopi WXT i el telescopi FXT. El primer, capaç d’observar un panorama de prop d’una onzena part de l’esfera celeste en una imatge i el segon, per oferir primers plans i imatges d’esdeveniments més efímers.

Durant els pròxims mesos, la sonda Einstein tornarà a calibrar en òrbita abans de començar les observacions científiques a mitjans del mes de juny. La missió, que durarà tres anys, farà orbitar el satèl·lit a una altitud de 600 km i seguirà buscant esdeveniments transitoris de raigs X.

La sonda Einstein Probe s’enlaira amb la col·laboració de tres investigadors de l’IEEC
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram