David Hernando, organitzador de la Fira Aerotelecom [Foto: Cedida]

David Hernando (Castelldefels, 2002), és estudiant de Sistemes Aeroespacials a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicacions i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i organitza la Fira Aerotelecom, una trobada d’empreses i estudiants que torna a Castelldefels per connectar el talent amb la demanda de llocs de feina. La fira, organitzada pels mateixos estudiants, té la seva mirada i crida l’atenció de grans empreses del sector, que tornaran a ser-hi presents. Hernando explica a Espai.Mèdia com han preparat aquesta trobada i què n’esperen.

Com s’està cuinant la fira AeroTelecom?
És una fira que se celebra des de fa molt temps a l’EETAC i sempre s’ha caracteritzat perquè l’organitzem els estudiants per als estudiants. És una fira on les empreses i els estudiants surten guanyant.

En quin sentit?
Les empreses, perquè poden trobar talent, i els estudiants perquè estan en la necessitat de fer pràctiques o de començar a treballar un cop acaben els estudis. A més, està molt ben situada al mes de maig, i és que tots ells acaben els estudis i, si comencen ara el procés de selecció, podrien estar treballant cap al mes de setembre.

Són estudiants de diferents etapes, els que hi participen, la fira ho té en compte?
Sí. Les empreses estan molt interessades en els estudiants de màster i en els estudiants de grau que ja està acabant, però des de l’organització diem que és un esdeveniment per a tota l’escola. Una de les activitats que fem és una xerrada amb antics alumnes que expliquen què van fer quan van acabar la carrera i com van afrontar els estudis i els reptes que van tenir. Aquesta xerrada s’adreça als estudiants de primer i segon curs, que encara veuen lluny acabar.

Dius que el tret d’identitat és que l’organitzeu els estudiants. Què té de diferent l’AeroTelecom?
Et diria que no es nota que l’organitzem els estudiants, perquè no és el nostre objectiu. Però crec que el producte que donem des de l’organització és per a dos clients: per una banda, els estudiants, i de l’altra, les empreses. Intentem ser conscients que els estudiants s’ho han de passar bé, han de trobar feina i les empreses han de trobar estudiants, així que intentem aportar valor a tots dos i que sembli el més professional possible.

“Arreu de l’Estat espanyol fa tres anys la gent se’n reia quan a Catalunya es promocionava la política de l’espai, però ara ho estan fent a totes les comunitats autònomes”

Ja es respira, als passadissos de la facultat, que esteu en el mes de la fira AeroTelecom?
Bé, és cert que quan s’apropa la data ens pregunten més i hi ha més interès.

I pel que fa a les empreses, quin feedback us donen?
Moltes persones entenen que aquesta fira serveix perquè les empreses contractin directament treballadors, però no és del tot cert.

Per què?
Perquè no és el principal objectiu de les empreses, i et parlo de les més grans, perquè les petites sí que venen perquè estan buscant perfils concrets. Però les més grans no venen per oferir alguna cosa en concret, sinó per donar-se a conèixer i que els puguis preguntar qualsevol dubte que tinguis quant a la selecció de personal i les condicions. Aquest és un dels punts que no destaca gaire, però crec que és més important que les ofertes que es deixen cada dia.

Què comparteixen l’EETAC i l’ESEIAAT i què les separa?
Hi ha similituds, però també diferències. A Castelldefels s’imparteixen sistemes aeroespacials i carreres de telecomunicacions, mentre que a Terrassa hi ha la part més industrial i sistemes i tecnologies aeroespacials. Però en aquestes carreres hi ha diferències, a Castelldefels ens centrem en l’aviònica i els aeroports.

“Hi ha altres sectors que estan seleccionant enginyers aeroespacials”

Quin paper juga l’EETAC dins del sector?
A Catalunya, hi ha tanta necessitat d’enginyers aeroespacials que no donem l’abast. De fet, l’any que ve començarà el nou grau d’Enginyeria de Satèl·lits per intentar resoldre aquesta demanda i per a tenir una relació més estreta amb les empreses. Però un dels objectius és nodrir de talent l’ecosistema aeroespacial, i és cert que el perfil d’aquests enginyers és molt dinàmic i poden treballar en qualsevol altre perfil de l’enginyeria, perquè durant tota la carrera ha aprofundit molt en altres vessants.

I això què vol dir?
Que hi ha altres sectors que estan seleccionant aquests enginyers aeroespacials. Hi ha molt talent, però es reparteixen en tot l’ecosistema, majoritàriament en el sector de l’espai, i com que altres sectors també hi estan interessats, els contracten. I hem de tenir en compte que és una carrera molt vocacional i que costa acabar-la en quatre anys.

Equip organitzador de la fira Aerotelecom 2023 [Foto: Cedida]

És una professió que intrínsecament porta el fet que haureu de marxar a l’estranger a guanyar-vos la vida?
Sí i no, depèn, perquè a Catalunya hi ha oportunitats, com l’Aeroport del Prat i empreses com Sateliot i Open Cosmos que demanden molta gent. Però marxar a l’estranger també és interessant, hi ha treball, però no hi ha projectes que et cridin tant per a marxar.

L’EETAC quin paper juga a Catalunya en l’Estratègia NewSpace?
És un paper important, i el millor exemple és el nou grau en Enginyeria de Satèl·lits, i és que neix a partir de les demandes i les necessitats entre les empreses i els estudiants.

Quin futur veus del sector a Catalunya a curt i mitjà termini?
Crec que a Catalunya tenim els màxims exponents a partir de diferents empreses, però si pensem en les grans marques internacionals, no n’hi haurà ni a mitjà ni a llarg termini. Es necessita molt capital i es podran crear petites empreses amb molts treballadors que facin diferents tasques, però les grans companyies es basen a tenir molt capital i un suport institucional molt gran.

És a dir, que cal acceptar que Catalunya té grans aspiracions de lideratge en el sector, però a petita escala?
Sí, Catalunya depèn de polítiques de territori de la Generalitat, de polítiques de l’estat i de polítiques d’Europa i no té tanta independència com, per exemple, un estat dels Estats Units. Arreu de l’estat, però, fa tres anys que la gent se’n reia perquè a Catalunya es promocionava la política de l’espai, però ara ho estan fent a totes les comunitats autònomes.

La fira Aerotelecom, connexió entre estudiants i empreses des de Castelldefels

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram