El cosmòdrom de Baikonur en el moment en què es llançava l’Enxaneta, el març del 2021 [Foto: ACN / GK Launch Servicies]

El nanosatèl·lit Enxaneta, el primer de la missió satel·litària impulsada pel Govern de la Generalitat dins l’Estratègia NewSpace de Catalunya, ha tancat la fase de reentrada i s’ha desintegrat quan ha contactat amb les capes altes de l’atmosfera terrestre. D’aquesta manera, ha completat amb èxit i d’una manera sostenible la seva missió.

Durant la seva estada a l’espai, l’Enxaneta ha estat capaç de desplegar els serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT), el qual permet la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori català, especialment en zones que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha supervisat la missió, mentre que la companyia Sateliot en va rebre l’adjudicació. Per la seva banda, la Fundació i2CAT ha col·laborat a coordinar i desenvolupar diferents casos d’ús. D’aquesta manera, l’Enxaneta ha pogut demostrar la viabilitat de donar serveis de connectivitat satel·litària per cobrir necessitats de l’administració pública i sectors industrials privats.

Durant tres anys en òrbita, l’Enxaneta ha permès validar la viabilitat de la connectivitat satel·litària d’IoT

Pel que fa a la seva entrada en l’ecosistema català d’innovació tecnològica, l’Enxaneta ha contribuït a fer entendre les condicions per a desplegar i operar una constel·lació en òrbita baixa i contribuir en el nou protocol 3GPP (5G IoT) per a comunicacions amb xarxes no terrestres.

El mes d’abril de 2024, va iniciar la fase de fi de missió i reentrada i ha anat perdent altitud fins que ha reentrat a l’atmosfera terrestre i s’ha desintegrat del tot.

L’Enxaneta, una missió basada en el treball en equip
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram