La càmera PAUcam instal·lada al focus primari del telescopi William Herschel a La Palma, [Foto: PAUS]

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha liderat una col·laboració internacional que ha donat fruit al catàleg del projecte PAUS (Physics of the Accelerating Universe Survey), el qual recull dades recopilades durant 200 nits que proporciona informació de milions de galàxies llunyanes. Aquest catàleg suposa un recurs molt valuós per a la comunitat astronòmica en contribuir a l’anàlisi científica i el calibratge d’altres cartografiats cosmològics.

Un equip d’investigadors de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) ha liderat aquesta investigació, la qual ha utilitzat la càmera PAUCam del telescopi William Herschel a La Palma. Després d’aquestes observacions durant 200 nits entre el 2015 i el 2019, el catàleg determina les distàncies de milions de galàxies llunyanes amb una precisió sense precedents, amb un camp de visió i una profunditat que mai s’havien explorat. El que s’ha cartografiat cobreix una àrea de cel de 50 graus quadrats, amb 1,8 milions d’objectes astronòmics.

A partir d’aquesta mirada més profunda, permetrà als astrònoms i les astrònomes crear mapes més precisos. Així, podran entendre millor com es forma l’estructura a l’univers i estudiaran la matèria fosca i l’energia fosca. La càmera amb què s’han fet les observacions és la PAUCam, la qual va ser dissenyada per a  mesurar les distàncies a les galàxies amb precisió, un fet que permet estudiat l’expansió de l’univers sota la influència de la matèria fosca i l’energia fosca.

El projecte s’ha basat en imatges ja existents dels cartografiats Canada-France-Hawaii Telescope Lensing Survey (CFHTLenS) del Canada France Hawaii Telescope , a Hawaii, i el Kilo-Degree Survey (KiDS) ,a Xile. Així, aquest projecte ha reforçat el seu caràcter internacional, i és que hi ha pres part investigadors d’Espanya, el Regne Unit, els Països Baixos, Suïssa, Alemanya i la Xina. L’ICE-CSIC i l’IEEC han liderat l’estudi, acompanyats per l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), el Punt d’Informació Científica (PIC), l’Institut de Física Teòrica (IFT-UAM/CSIC) i el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT).

L’expansió accelerada de l’univers s’atribueix a l’energia fosca, que constitueix al voltant del 70% de l’univers, però la seva naturalesa continua sent una incògnita. El cartografiat PAUS ajudarà a aclarir aquest enigma, ja que proporciona una caracterització precisa i completa de milions de galàxies situades fins a distàncies de més de 10.000 milions d’anys llum de nosaltres.

Un grup internacional d’astrònoms i l’IEEC estudien el comportament estrany d’un púlsar
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram