Elisabet Vílchez és la mànager de l’ESA BIC Barcelona [Foto: ESA BIC Barcelona]

Elisabet Vílchez és la mànager de l’ESA BIC Barcelona, el centre d’incubació d’empreses de l’Agència Espacial Europea a la Ciutat Condal. Enginyera de Telecomunicacions per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), es confessa una apassionada de l’espai. A Espai.Mèdia, Vílchez posa en valor l’aposta de l’Agència Espacial Europea per enfortir l’ecosistema de l’espai català.

Després de cinc anys sense activitat, el projecte de l’Agència Espacial Europea a Barcelona ha tornat amb força.
Des d’aquest gener passat hem tornat a començar, ens trobem en una nova realitat. Tenim el repte d’accelerar empreses emergents que centren el seu negoci en l’ús innovador de tecnologies o infraestructures de l’espai. Hem de convertir-nos en un actor rellevant dins l’Estratègia NewSpace de Catalunya. Per això hem impulsat un programa de reclutament de talent del sector de l’espai.

A qui s’adreça?
Aquest programa es dirigeix a emprenedors o empreses que tinguin menys de cinc anys i que creïn productes o serveis amb tecnologies de l’espai. Busquem emprenedors que tinguin idees innovadores amb una forta connexió amb l’espai. És a dir, que utilitzin tecnologies de l’espai en un sector que no sigui de l’espai o que desenvolupin un producte o un servei per al sector de l’espai.

El procés de captació d’empreses és obert fins el 29 de març. Com està anant el procés, fins ara?
Hem detectat que hi havia molt d’interès a reprendre una incubadora d’empreses com la que presenta ESA BIC Barcelona. Especialment aquelles que d’una manera o altra formen part o estan vinculades en l’estratègia del NewSpace a Catalunya. Prova d’això és que hi ha un seguit d’empreses que aspiren a ser candidates a formar-ne part.

Què rebran les empreses seleccionades?
Se’ls atorgarà 50.000 euros, accediran al coneixement científic i tècnics de l’ESA i l’UPC i podran comptar amb un espai a l’edifici RDIT de fins a 1.000 metres quadrats. Per altra banda, es podran beneficiar del programa d’activitats de mentoria, formació i assessorament tècnic i comercial que ha dissenyat la UPC amb el suport de Barcelona Activa i l’AMB.

Quins serveis complementaris s’oferiran?
La incubadora oferirà serveis de mentoria, formació, assessorament tècnic i comercial i incentius econòmics als participants i també hi posarà a disposició el coneixement tècnic i científic de l’equip de l’Agència Espacial Europea (ESA).

“Hem detectat que hi havia molt d’interès a reprendre una incubadora d’empreses com la que presenta ESA BIC Barcelona”

No és la primera vegada que l’ESA impulsa un projecte a Barcelona.
L’Oficina de Transferència Tecnològica i Incubació d’empreses de l’ESA va engegar els seus centres d’incubació d’empreses fa prop de dues dècades i la delegació de Barcelona va iniciar la seva activitat el 2014. Durant els quatre primers anys va allotjar 27 empreses i quatre anys després torna a posar-se en marxa.

En la darrera ocasió el projecte va anar lligat a Barcelona Activa, amb el suport de l’ajuntament de la capital catalana.
Sí, així és. El projecte no va tenir continuïtat el 2018 per una qüestió burocràtica. Ara hem reprès la iniciativa, i l’objectiu és impulsar una incubadora d’empreses que formi part d’una comunitat que estarà connectada amb la comunitat d’ESA BIC arreu d’Europa.

Amb quins suports?
En aquest rellançament del projecte ho fem de la mà del Parc Mediterrani de la Tecnologia, adscrit al Campus de la Universitat Politècnica de Barcelona Tech (UPC) al Baix Llobregat, i del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat.

Com es finançarà el projecte?
La Generalitat injectarà 1,8 milions d’euros, una tercera part d’aquest pressupost general, dins del marc de l’Estratègia New Space, i facilitarà que fins a 21 empreses puguin incubar-se al centre fins al 2025.

Què aporta ser en espai estratègic com el de Castelldefels?
És un espai idoni, perquè és el lloc de trobada del sector de l’espai a Catalunya, amb professionals amb talent i molt preparats. Anar de bracet de la UPC ens permet que la incubadora es desenvolupi en un espai on té molta connexió amb grups de recerca. Des de l’Agència Espacial Europea aprofitarem tots els recursos que ens ofereix la UPC.

De portes al món, què aporta aquest projecte?
El centre d’incubació de l’Agència Espacial Europea connectarà internacionalment Barcelona. És una eina més per posicionar el talent i les empreses catalanes arreu del món, un exemple més de la democratització de l’espai.

En què s’ha de convertir l’ESA BIC Barcelona a curt o mitjà termini?
S’ha de convertir en un recurs per als emprenedors, que tenen una idea innovadora en l’espai, i per a qui vulgui desenvolupar-la, perquè és una gran oportunitat. Des de l’ESA se’ls dona tots els recursos. A més, a través de la incubadora d’empreses, l’ESA BIC Barcelona té la finalitat de generar una economia dins del sector de l’espai que fins ara no comptava. L’estratègia del NewSpace de la Generalitat de Catalunya està sent molt rebuda des de l’ESA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram