Joan Mas dirigeix el CIDAI des del 2021 [foto: Eurecat]

Joan Mas (Lleida, 1963) és el director del CIDAI (Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence) i el responsable de l’Àrea Digital del centre Eurecat. Llicenciat en Enginyeria de Telecomunicacions per la UPC, va estudiar també un MBA en la Webster University Treballa. Un cop va acabar els seus estudis, va treballar deu anys a l’Agència Espacial Europea als Països Baixos. De tornada, va seguir treballant en la indústria espacial en l’empresa NTE (Nuevas Tecnologías Espaciales), desenvolupant projectes de la NASA de vols tripulats, on va estar està fins al 2008. El 2008 va fer un canvi de feina radical i va entrar en el món dels centres tecnològics i la innovació de recerca aplicada en el centre Barcelona Digital. Des del 2015 dirigeix la Divisió de Tecnologies d’Eurecat i el 2021 va prendre les regnes com a director del CIDAI. A tres mesos per a la celebració del Congrés AI & BigData, parla amb Espai Mèdia sobre com es prepara un dels actes més rellevants en l’àmbit mundial de la intel·ligència artificial, i que tindrà lloc a Barcelona.

Com està sent la preparació del Congrés AI & BigData?
El tenim perfectament definit i tot i que encara queden uns mesos, estem acabant de tancar alguns detalls. L’escaleta ja està definida, cada any posem en marxa un comitè de programa que decideix on posarem el focus i ho estem completant.

D’on ve, aquest congrés?
El 2015, quan érem Barcelona Digital, es va impulsar el Big Data Center of Excellence, qui va coincidir amb l’esclat del BigData i que va tenir un cert recorregut. En el marc del Big Data Center of Excellence, es va crear el Barcelona Big Data Congress i es va fer la primera edició el 2015. El 2018, des d’Eurecat, vam veure que a les dades hi havíem d’afegir la IA i li vam canviar el nom. Aleshores, va coincidir en que vam evolucionar cap a CIDAI i estem fent la novena edició del congrés.

Enguany, quina és la temàtica del congrés?
Evidentment, la temàtica estrella serà la IA generativa. Tenim una sessió on hem convidat empreses que estan a la primera línia que ens explicaran la seva experiència i els seus casos d’ús. A més, volem fer incidència en la IA i la ciberseguretat. I a més, reservarem l’espai perquè les startups que considerem més interessants ensenyin les seves iniciatives, i una taula rodona molt interessant.

Joan Mas serà un dels ponents de l’AI & Big Data Congres 2023 [foto: Eurecat]

Com neix Eurecat?
El 2015 es van agregar petits centres tecnològics multidisciplinars que ja existien a Catalunya, un dels quals era Barcelona Digital, i van donar lloc a Eurecat.

Quina és la relació entre Eurecat i el CIDAI?
Eurecat té quatre focus tecnològics: àrees de tecnologies digitals, tecnologies aplicades al món industrial, biotecnologia i sostenibilitat. La relació d’Eurecat amb el CIDAI neix a partir del 2019 quan es va definir una estratègia catalana d’IA, que va estar impulsada per la conselleria de Jordi Puigneró. Un dels eixos d’aquesta estratègia era portar la innovació basada en aquestes tecnologies de dades i IA en l’àmbit de les empreses, aconseguir que les empreses del sector de la demanda puguin resoldre els seus problemes i les seves millores d’eficiència.

És aleshores quan neix el CIDAI.
Sí, perquè aquesta pota d’innovació s’implementa a través del CIDAI. El CIDAI s’institueix formalment el febrer de 2020. En la Catalonia AI hi ha quatre eixos: innovació (CIDAI), recerca i generació de coneixement (AIRA, a través del CVC), l’Observatori d’Ètica (UdG) i l’emprenedoria i oferta tecnològica (DCA en IA).

Així, Eurecat lidera moltes de les accions que es fan però en nom del CIDAI.
Sí, Eurecat gestiona el global d’aquest centre, del CIDAI, i ho fa a través d’una oficina tècnica en la qual hi ha professionals que es dediquen full time a la gestió d’aquesta associació. Moltes de les coses que fem les instrumentalitzem des d’Eurecat, però sempre en nom del CIDAI.

“Som capdavanters en l’àmbit europeu”

Catalunya és pionera en IA, quin paper juga en clau internacional?
Segons un estudi que es va presentar fa un any i mig, Catalunya estava molt ben posicionada quant al retorn que representaven aquests projectes. Pel que fa a la recerca, som molt bons i tenim universitats amb un paper molt rellevant, i en startups, estem posant Barcelona com a focus. Però hem de ser conscients que a escala espanyola hi ha altres focus, com Granada o Madrid que són molt importants.

En l’àmbit europeu com la situaria?
Ens podem comparar amb els grans pols que hi ha, però hem de ser conscients de les limitacions. Quan parlem de la Catalonia AI i els pressupostos que es podien destinar a desenvolupar aquesta estratègia, hi ha molta diferència amb països com Alemanya, per exemple. Malgrat tot, som capdavanters en l’àmbit europeu.

Quin paper juga el CIDAI a Catalunya?
Fem tres tipus de tasques. Per una banda, crear les condicions perquè es puguin fer projectes basats en IA que responguin a necessitats reals, identificant les entitats que se’n podrien fer càrrec i buscant un ganxo perquè les empreses es decideixin a invertir-hi. De l’altra, demanem als socis del CIDAI que identifiquin proves de concepte en projectes més petits i que posem a l’abast del públic. A més, fem activitats de formació on donem l’oportunitat a centres i empreses catalans que facin sessions formatives molt específiques per aprofundir en un aspecte molt concret de la IA. I per últim, creem un ecosistema, identifiquem els sectors més importants de l’economia catalana, analitzem com s’hi aplica la IA i quins avantatges podrien haver-hi i creem llibres blancs on ho recollim.

A quins reptes s’enfronta el CIDAI?
En aquests moments, un repte important i que no depèn de nosaltres és acabar de concretar un programa estatal que es diu RETEC. L’estat el posa a disposició de les autonomies i, en el marc de la Catalonia AI, es va presentar un projecte per aconseguir finançament per a donar continuïtat els anys vinents a les activitats del CIDAI.

“Amb més finançament tindrem més oportunitats per a identificar reptes que atreguin més empreses”

Quina conseqüència tindria?
Ens impacta directament, perquè aquests projectes RETEC no poden ser d’una única comunitat autònoma, n’hi ha d’haver diverses. A iniciativa de la Generalitat de Catalunya vam començar a treballar-hi el passat mes d’octubre amb el País Valencià i les Illes Balears i el repte és veure com es pot consolidar aquest finançament. El RETEC seria un complement al finançament autonòmic que ja hi és.

I en tenen algun altre més, de repte?
Sí, volem aconseguir estirar empreses de la demanda que puguin aproximar-se al CIDAI i que puguem crear una segona corona d’empreses que ens puguin posar reptes i als quals el CIDAI hi donem resposta. De fet, és un repte que ja hem començat, i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o l’Autoritat del Transport Metropolità en formen part. Tot va entrelligat, perquè amb més finançament tindrem més oportunitats per a identificar reptes que atreguin més empreses.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram