Sergi Novo és el gerent del Clúster TIC Catalunya Sud [Foto: Arxiu personal]

Sergi Novo (Reus, 1992) és graduat en Administració i Direcció d’Empreses i té un màster en direcció de màrqueting i gestió comercial. Des de fa menys de dos anys és el gerent del Clúster TIC Catalunya Sud i reivindica una demarcació cridada a convertir-se en un hub de referència, la de Tarragona i les Terres de l’Ebre. El sector tecnològic és un dels quatre que més rendiment estan donant i que més creixement pot donar al sud de Catalunya i el clúster busca potenciar-lo. A Espai Mèdia, Novo parla del camí que pren l’entitat i de la rellevància que ha pres en els darrers anys.

Com vas arribar al Clúster?
Porto un any i 10 mesos, és poc i molt, i vaig arribar-hi perquè una empresa que ara en forma part em va contactar per a fer una entrevista. Ràpidament, vaig intuir que seria per al clúster, i em semblava molt atractiu. Vaig tenir la sort que vam fer match i aquí em trobo.

Quina és la tasca del clúster?
Té gairebé deu anys de vida, però és cert que els últims dos anys ha viscut un creixement important. Es defineix com una associació empresarial, va ser creada per l’Ajuntament de Reus, però de la qual la part privada va agafar-ne el lideratge i ara està formada per 84 empreses tecnològiques i digitals i per institucions del territori que busquen potenciar el sector tecnològic i digital a la província de Tarragona. Si sumem els treballadors de les empreses del clúster a escala nacional, en són gairebé 21.000 i en facturació estem en uns 2.100 milions d’euros.

De quin tipus són les empreses del clúster i com us hi relacioneu?
Tenim un mapa molt variat d’empreses, des de les més grans multinacionals, passant per una capa de pimes i acabem amb unes micropimes i startups que estan molt especialitzades en algun àmbit. Quan creem aquesta xarxa i generem sinergies, és molt interessant veure com comencen a connectar-se les peces del puzle.

Poseu en comú, totes aquestes empreses?
Sí, nosaltres tenim molt clara l’estratègia d’aquest àmbit, i que és crear comunitat, crear ecosistema internament, perquè fem moltes activitats de networking, però també externament. Una via molt interessant és la dels projectes.

Per què?
Són projectes on hi estem immersos, molts d’ells, Next Generation, i també som capaços d’atraure les necessitats i els reptes de les empreses i els sectors del territori i després canalitzem les oportunitats cap a empreses del clúster. Aquest networking intern es valora molt per part dels socis.

“Les empreses no es poden permetre el luxe de decidir si incorporen o no la tecnologia, és una necessitat, i ha passat de ser una oportunitat a una necessitat”

Quines àrees formen el clúster?
Hi ha l’àrea de comunitat i ecosistema, treball en xarxa intern i extern i en contacte amb altres sectors i de relacions institucionals; també tenim l’àrea de projectes, ja siguin europeus en processos de digitalització i que tenen un doble retorn o amb empreses del sector agroalimentari del territori; i l’altra àrea del clúster molt interessant és la del talent, i podria ser un punt a banda.

Sergi Novo [Foto: Arxiu personal]

De quina manera?
Aquest sector necessita talent, i com a clúster fem accions molt ben dirigides a tres segments. Un és l’universitari, amb la Universitat Rovira i Virgili al territori, amb qui tenim una molt bona relació més enllà de la UOC i d’altres. També fem accions en la formació professional i hi tenim un contacte habitual, i per últim, la tercera pota és la formació privada per part d’empreses que ajuden a crear més talent tecnològic i digital.

A Catalunya, per què costa tant retenir el talent?
Segurament que no ens hem sabut anticipar al que ens venia, i quan fa cinc o sis anys vèiem que hi havia unes tecnologies que estaven creixent, en lloc de dotar de recursos els centres formatius hauríem d’haver-ho vist a venir. Hi ha més demanda que oferta i ara tots hem de córrer, però no estem tan malament, perquè tenim universitats, centres i instituts molt professionalitzats que estan fent una gran feina. Hem d’intentar optimitzar els recursos per a generar més i millor talent i saber-lo focalitzar en el seu àmbit. Tenim una oportunitat molt maca, perquè Catalunya és un referent tecnològic, i es ven el missatge que tot és a Barcelona i que quan passem de Sitges ja no arriba el wifi. Però aquí hi ha un ecosistema molt potent, la nostra demarcació té un avantatge.

Quin és?
Nosaltres som una segona àrea metropolitana, més de mig milió d’habitants estan a deu quilòmetres de distància i tenim tot el potencial, perquè hi ha un sector tecnològic que està creixent. Nosaltres tenim la capacitat de generar més talent en proporció a la quantitat d’empreses que hi ha en aquesta àrea. És cert que les empreses tenen més facilitats per trobar talent aquí, els sous són una mica inferiors, però hi ha més qualitat de vida. Quan valores el conglomerat de tot, sortim guanyant, i és un gran argument per a les empreses. A ulls d’Europa som Barcelona sud, però la qualitat de vida aquí és immillorable.

I com treballeu el talent?
Amb les accions que fem des del clúster, s’està treballant amb la URV, s’estan fent accions a la Formació Professional i amb la Generalitat i anem molt ben encaminats per a tenir millor l’àmbit del talent.

“Anem molt ben encaminats per a tenir millor l’àmbit del talent”

El paper de Reus i Tarragona en l’àmbit tecnològic català, quin és?
Una fortalesa és que les empreses tenen més facilitat per a trobar perfils d’àmbit tecnològic i digital ja formats. Per altra banda, hi ha la facilitat per a connectar amb les fonts de generació de talent. I pel que fa als costos de les oficines, són més baixos, i en aquest territori hi ha una probabilitat més alta de créixer. Pel que fa a la qualitat de vida, hi ha empreses que a causa de la guerra d’Ucraïna han tancat fàbriques i han vingut aquí, i els treballadors estan encantats. Per altra banda, tenim uns sectors molt forts.

Quins són?
Podem confirmar que el sector tecnològic dins la demarcació de Tarragona podria ser el quart, pel darrere del químic, el turístic i l’agroalimentari. El turisme genera molta demanda de tecnologia; l’agricultura i l’agroindústria, amb empreses molt fortes; un sector químic que és el més rellevant de Catalunya i que factura 20.000 milions d’euros cada any. Aquests sectors són complementaris, i quan els sumes al talent, la capacitat de creixement i les infraestructures, tenim tots els factors per a ser una demarcació d’alt creixement els propers anys.

Fa poc presentàveu la memòria del 2022 i parlàveu de les TIC com a palanca, les empreses d’aquest sector han apostat per la tecnologia?
Segur que sí. És cert que bona part de les decisions estratègiques no es prenen ni a Catalunya ni a Espanya, sinó a oficines centrals d’Alemanya o els Estats Units, però té un impacte en el territori i busquem que les empreses trobin els seus proveïdors de tecnologia escullin les del territori, de quilòmetre zero. Ara no es poden permetre el luxe de decidir si incorporen o no la tecnologia, és una necessitat, i ha passat de ser una oportunitat a una necessitat.

Per què és important tenir un clúster TIC a la demarcació de Tarragona?
T’ho podria resumir en tres paraules: connectar, visibilitzar les empreses tecnològiques i des del clúster és interessant que tingui incidència en els mitjans de comunicació i en l’àmbit polític, i per últim és la de facilitar, ja sigui cap a fora donant-hi contactes, o en forma d’oportunitats en forma de subvencions o finançament.

Des de fa uns dos anys, el clúster ha tingut més creixement. Per què ha sigut?
Hi ha hagut un canvi a l’hora d’enfocar el clúster cap a dins, cap a les mateixes empreses que ja hi havia, i també cap enfora. Sovint no volem protagonitzar o liderar tot, sinó que volem col·laborar en allò que ja fan els altres, perquè dona molta més capacitat d’influència i aparició. Això ens ha facilitat que en un any i mig hàgim duplicat de socis i partners, que se’ns conegui més i se’ns tingui en compte per a projectes de major magnitud.

L’any que ve arribareu als deu anys, quins projectes i reptes us marqueu per a aquesta data?
Crec que el clúster ha de poder atraure més projectes europeus, ha de tenir una incidència més forta en el territori, compartir la incidència d’aquestes empreses amb les institucions per a plantejar com ha de ser aquest territori a cinc, deu o vint anys vista. Creiem que el clúster té el coneixement del territori i la capacitat d’impulsar projectes d’impacte transformadors. Tenim per davant una oportunitat per a situar Tarragona i la demarcació com un hub alternatiu a Barcelona, amb el qual ens podem complementar perfectament.

Les TIC a Tarragona, més cabdals que mai
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram