[Foto: Col·laboració de Claire Lamman/DESI; paquet de mapa de colors personalizat per cmastro]

El projecte DESI (Instrument Espectroscòpic de l’Energia Fosca), dissenyat per a desxifrar l’energia fosca, ha creat el mapa 3D més gran del cosmos que mai abans s’havia construït i ha aportat les dades més precises que s’havien recopilat. En només un any de recol·lectar informació, ha aconseguit mesurar la història de l’univers jove amb una precisió superior a l’1%, uns números inèdits fins al moment. I tot plegat, ho ha fet amb l’aportació catalana a través de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), de l’Institut de Física d’Altes Energies, l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB).

En concret, els investigadors de l’ICCUB han desenvolupat i implantat una forma molt sòlida i difícil de desxifrar per tal d’ocultar els resultats de l’agrupació de galàxies en DESI fins que es completiu l’anàlisi. De fet, en aquest mapeig s’han emparat anàlisis a cegues, les quals ja es duen a terme en camps com la física experimental de partícules o en els estudis clínics.

En només un any de dades, DESI ja ha superat tots els mapes espectroscòpics 3D anteriors combinats i ha confirmat els conceptes bàsics del millor model d’Univers, amb algunes àrees que podrien ser explorades amb més dades.

L’objectiu final d’aquest projecte és observar l’energia fosca, un ingredient desconegut que fa que l’Univers s’expandeixi cada cop més ràpid. I per això, els investigadors participants en DESI han observat onze mil milions d’anys en el passat, amb l’ajuda de 5.000 petits robots. El projecte és gestionat pel Laboratori Nacional Lawrence Berkeley (LBNL) però hi participen institucions i instituts dels Estats Units, de Mèxic, de França, del Regne Unit i d’Espanya.

El DESI, amb la participació de tres instituts catalans, completa els primers mesos d’observació de l’Univers
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram