El projecte ILIADA implementarà una primera versió de sensors per a la missió LISA [Foto: EI/MM/Exozet]

La convocatòria per a seleccionar la càrrega útil a mode de demostrador tecnològic en òrbita que serà embarcada en la nova missió satel·litària d’Observació de la Terra, impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), s’ha tancat amb la tria del projecte ILIADA. Així, testejarà tecnologia a bord de la pròxima missió satel·litària de l’Estratègia NewSpace, un projecte que donarà continuïtat a la missió Menut que va impulsar el Govern amb l’IEEC, la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Un cop analitzades totes les candidatures, el comitè avaluador ha resolt que la proposta ILIADA (IN-Orbit Lisa Diagnostics Demonstrator) tindrà l’oportunitat d’integrar i volar a bord del pròxim microsatèl·lit que proveirà la quarta missió de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. Aquest projecte tindrà com a fita assolir els objectius tècnics i científics que ha plantejat.

El projecte ILIADA implantarà la primera versió dels sensors del Subsistema de Diagnòstics Científics, la contribució de l’estat a la missió LISA de l’Agència Espacials Europea (ESA). LISA posarà, per primera vegada, un observatori d’ones gravitacionals a l’espai, alhora que portarà conceptes innovadors de sensors desenvolupats a l’IEEC. A través de l’ús de magnetòmetres d’alta precisió i del monitor de radiació a bord, ILIADA, detectarà els corrents elèctrics que s’alineen amb les línies de camp magnètic terrestre. Aquestes mesures  s’utilitzen per a entendre millor com es genera el nostre camp magnètic i poden aportar nous coneixements sobre clima espacial.

ILIADA està liderat per investigadors i membres de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), amb la col·laboració de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC). Els grups que hi ha format part són Astronomia Gravitacional – LISA (CSIC), Micro i nano Tecnologies (UPC), la Unitat Tecnològica – divisió d’instrumentació (UB) i el Centre d’Estudis i Recerca Espacials – CERES amb el grup d’enginyeria 3Cat-Gea (IEEC).

El quart nanosatèl·lit català s’enlairarà el 2025
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram