
D’esquerra a dreta, Ignasi Ribas, Rafel Jordà, Roger Torrent, Gina Tost i Julià Talaya [Foto: Espai Mèdia]
En un acte al Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat que complementarà la tasca que fa el Menut, el nanosatèl·lit dedicat a l’observació de la Terra. El director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas, el CEO d’Open Cosmos, Rafel Jordà, i el subdirector general de geodèsia i cartografia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Julià Talaya, també hi ha intervingut per aportar els detalls tècnics i pràctics d’aquesta nova missió.
El quart projecte català d’aquestes característiques tindrà dos objectius centrals: per una banda, adquirir i processar dades d’observació de la Terra sobre Catalunya, i de l’altra, esdevenir un projecte tractor per a la societat i el sector. Torrent ha recordat que la democratització de l’espai és una bona palanca per a “generar oportunitats de cara als pròxims anys”. A més, ha afirmat que “som ambiciosos i realistes, tenim la base i el talent i ho podem fer bé, podem ser referents mundials”.

Roger Torrent, el conseller d’Empresa i Treball [Foto: Espai Mèdia]
El nou satèl·lit multiplicarà per cinc el pes del ‘Menut’ i millorarà la seva capacitat de recollir dades. Si el primer pot aportar imatges de Catalunya en, més o menys, cinc dies, el segon ho farà cada dia i mig i cartografiarà el territori català en uns vint dies. A l’augment de les prestacions també se suma la millora en el pressupost, una mica més del doble que el seu germà.

Rafel Jordà, CEO d’Open Cosmos [Foto: Espai Mèdia]
Pel que fa als terminis de la nova missió, durant el 2024 es definirà el disseny dels components del satèl·lit. El 2025, es fabricarà a les instal·lacions d’Open Cosmos a Barcelona i és previst que s’enlairi a finals de 2025. A mitjans de 2026 es podran començar a utilitzar les seves dades.
El ‘Menut’ retrata per primer cop diferents indrets de Catalunya