D’esquerra a dreta, Ignasi Ribas, Rafel Jordà, Roger Torrent, Gina Tost i Julià Talaya [Foto: Espai Mèdia]

El Govern ha anunciat que llançarà la quarta missió satel·litària dins l’Estratègia NewSpace a finals del 2025 i hi destinarà 3,4 milions d’euros, convertint-se, d’aquesta manera, en la més ambiciosa fins al moment de totes les que s’han posat en marxa. L’empresa Open Cosmos serà l’encarregada de desenvolupar-la i fer-se càrrec del disseny, la construcció i el llançament del satèl·lit que ha de proveir el servei contractat.

En un acte al Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat que complementarà la tasca que fa el Menut, el nanosatèl·lit dedicat a l’observació de la Terra. El director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas, el CEO d’Open Cosmos, Rafel Jordà, i el subdirector general de geodèsia i cartografia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Julià Talaya, també hi ha intervingut per aportar els detalls tècnics i pràctics d’aquesta nova missió.

El quart projecte català d’aquestes característiques tindrà dos objectius centrals: per una banda, adquirir i processar dades d’observació de la Terra sobre Catalunya, i de l’altra, esdevenir un projecte tractor per a la societat i el sector. Torrent ha recordat que la democratització de l’espai és una bona palanca per a “generar oportunitats de cara als pròxims anys”. A més, ha afirmat que “som ambiciosos i realistes, tenim la base i el talent i ho podem fer bé, podem ser referents mundials”.

Roger Torrent, el conseller d’Empresa i Treball [Foto: Espai Mèdia]

Amb una inversió de 3,4 milions d’euros, el projecte contempla un microsatèl·lit d’uns 50 kg que tindrà dues càrregues útils. Una d’elles serà una càrrega multiespectral i un sistema de comunicacions d’Internet de les coses (IoT) i l’altra, una antena que es comunicarà amb els terminals terrestres. A banda, incorporarà una tercera càrrega útil secundària, que serà un demostrador tecnològic en òrbita (IOD) que es triarà d’entre les propostes enviades a una convocatòria que gestiona l’IEEC. Aquest IOD serà l’instrument que permetrà validar el seu funcionament a l’espai. I tot plegat, s’integrarà a l’Observatori del Montsec.

El nou satèl·lit multiplicarà per cinc el pes del ‘Menut’ i millorarà la seva capacitat de recollir dades. Si el primer pot aportar imatges de Catalunya en, més o menys, cinc dies, el segon ho farà cada dia i mig i cartografiarà el territori català en uns vint dies. A l’augment de les prestacions també se suma la millora en el pressupost, una mica més del doble que el seu germà.

Rafel Jordà, CEO d’Open Cosmos [Foto: Espai Mèdia]

Open Cosmos ha guanyat l’adjudicació per a desenvolupar aquesta missió i també aportarà dos satèl·lits més que arrodonir-la. El seu CEO, Rafel Jordà, ha recordat els inicis de l’empresa ara fa vuit anys i ha qualificat el nou satèl·lit català com “un Menut que s’ha fet gran”. A més, ha reblat dient que “podem estar orgullosos del que s’ha fet els últims quatre anys”, referint-se a l’Estratègia NewSpace, i ha confessat que quan era estudiant, “sempre he tingut clar que el sector espacial s’havia de desenvolupar a casa”.

Pel que fa als terminis de la nova missió, durant el 2024 es definirà el disseny dels components del satèl·lit. El 2025, es fabricarà a les instal·lacions d’Open Cosmos a Barcelona i és previst que s’enlairi a finals de 2025. A mitjans de 2026 es podran començar a utilitzar les seves dades.

El ‘Menut’ retrata per primer cop diferents indrets de Catalunya
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram