
Imatges captades per la sonda Einstein [Foto: Acadèmia Xinesa de les Ciències]
Einstein Probe és una missió de col·laboració entre l’Acadèmia Xinesa de les Ciències, l’Institut Max Planck de Física Extraterrestre d’Alemanya i el Centre Nacional d’Estudis Espacials de França i s’uneix als telescopis XMM-Newton de l’Agència Espacial Europea (ESA) i al XRISM de JAXA en la investigació per descobrir l’univers en raigs X.
Des del seu enlairament, l’equip d’operacions de la missió ha dut a terme proves que puguin confirmar la funcionalitat de la sonda i d’altres que permetin calibrar els instruments científics. I ha estat en aquesta fase quan Einstein Probe ha capturat dades científiques procedents de diferents fonts de raigs X.
Així, aquestes imatges han posat una nota molt alta als instruments de la sonda, els quals són el telescopi WXT i el telescopi FXT. El primer, capaç d’observar un panorama de prop d’una onzena part de l’esfera celeste en una imatge i el segon, per oferir primers plans i imatges d’esdeveniments més efímers.
Durant els pròxims mesos, la sonda Einstein tornarà a calibrar en òrbita abans de començar les observacions científiques a mitjans del mes de juny. La missió, que durarà tres anys, farà orbitar el satèl·lit a una altitud de 600 km i seguirà buscant esdeveniments transitoris de raigs X.
La sonda Einstein Probe s’enlaira amb la col·laboració de tres investigadors de l’IEEC