Foto: UPC

El grup de recerca Advanced Nuclear Tecnhology (ANT), vinculat al Departament de Física i a l’Institut de Tècniques Energètiques (INTE) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) desenvoluparà instruments d’avantguarda per a dur a terme experiments de física de partícules i nuclear. Ho farà dins la partida pressupostària que atorga el Pla Complementari d’Astrofísica i Física d’Altes Energies en el qual Catalunya n’és capdavantera.

El grup ANT té com a objectiu desenvolupar sistemes avançats de detectors de neutrons per a fer mesures en astrofísica que, a la llarga, puguin ser útils en d’altres investigacions. De fet, la seva experiència ha fet que el centre alemany GSI Helmholtz, la instal·lació finlandesa IGISOL o l’institut de recerca japonès RIKEN Nishina Center for Accelerator-Based Science hagin emprat detectors de neutrons nascuts a la UPC.

El Pla complementari d’astrofísica i física d’altes energies que ha posat en marxa el Ministeri de Ciència i Innovació comptarà amb la participació de sis comunitats autònomes. Aquest projecte tindrà un pressupost de 39,1 milions d’euros i està integrat per vuit plans complementaris entre ells en els camps de comunicació quàntica, biotecnologia aplicada a la salut, energia i hidrogen verd, ciències marines, astrofísica i física d’altes energies, agroalimentació, materials avançats i biodiversitat. Catalunya serà present en quatre d’aquests àmbits.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram