[Foto: SciTech DiploHub]

SciTech DiploHub, el hub de diplomàcia científica i tecnològica de Barcelona, conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, han anunciat la creació del Centre de Diplomàcia Científica per a l’Àfrica. Ubicat al districte tecnològic de Kigali (Ruanda), la iniciativa forma part de l’estratègia de Barcelona d’enfortir la seva presència a la diplomàcia científica global.

L’elecció de Kigali no és casual: la ciutat és el principal hub tecnològic d’Àfrica, i manté des del 2019 una estreta col·laboració amb Barcelona en projectes d’emprenedoria femenina, startups tecnològiques i smart cities.

El Centre de Diplomàcia Científica per a Àfrica coordinarà iniciatives entre científics, diplomàtics, decisors públics, emprenedors tecnològics i grans empreses, fomentant la recerca col·laborativa i el desenvolupament tecnològic a l’Àfrica. En els primers tres anys d’activitat, es preveu que el Centre formi més de 2.500 professionals africans en diplomàcia científica i tecnològica i doni suport al desenvolupament de noves estratègies en política científica per a una vintena de governs nacionals i locals de la regió.

Els principals eixos de treball abordaran la recerca sobre els reptes específics que afronta Àfrica, com el canvi climàtic, la salut pública, la resiliència de les ciutats, les desigualtats socials i econòmiques i l’emprenedoria tecnològica en l’àmbit del desenvolupament sostenible, i estudiaran el seu nexe amb l’actual complexitat geopolítica del continent.

Ubicat al districte tecnològic de Kigali (Ruanda), la iniciativa forma part de l’estratègia de Barcelona d’enfortir la seva presència a la diplomàcia científica global

El director executiu de SciTech DiploHub i enviat Internacional per a la ciència i la tecnologia de Barcelona, Alexis Roig, ha dit que “per a Barcelona, aquest és un moviment estratègic per potenciar la col·laboració internacional entre les principals institucions de recerca i empreses tecnològiques de la nostra ciutat amb el creixent ecosistema de ciència i tecnologia del continent africà”.

El comissionat de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona, Pau Solanilla, ha assegurat que “l’acció internacional de Barcelona passa també per la cooperació i la promoció de la justícia global entesa en termes del segle XXI. La diplomàcia científica i tecnològica és una eina central per l’acció exterior de la ciutat”.

El ministre d’Educació de Ruanda, Gaspard Twagirayezu, ha dit que “ens trobem en un moment crucial per gestionar els reptes de llarg termini que ens afecten a tots com el benestar social, ambiental i econòmic. Rwanda i Àfrica poden beneficiar-se enormement d’aquesta col·laboració”.

La presentació a Barcelona del nou Centre de Diplomàcia Científica per a Àfrica tindrà lloc el pròxim 4 de juliol en el marc de la Cimera Mundial de la Diplomàcia Científica, que acollirà enguany per primer cop la capital catalana.

El Govern i SciTech DiploHub posen en marxa la xarxa de talent global de Catalonia.AI
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram