
Estand de Catalunya al Mobile World Congress [Foto: Maria Cerezuela / Espai Mèdia]
L’aparador que ofereix l’espai del Govern de Catalunya és un bé molt preuat i valorat per les empreses seleccionades. L’agència per a la competitivitat de l’empresa ha ofert un espai a un grup de companyies que s’ajusten als objectius del MWC i les agrupa en un espai comú. Una d’elles és CodiTramuntana, que ofereix un servei de desenvolupament de software a mida. El seu cofundador i director d’operacions, Carles Rodella, explica que “venim a buscar partners europeus i a crear sinergies i projectes conjunts”. A més, afegeix que “coneixem moltes empreses amb qui hi parlarem durant l’any” i que “ACCIÓ és la millor estructura d’estat que tenim”.
En aquest sentit, el representant de comunicació i màrqueting de Sateliot, Àlex Campillo, coincideix a destacar l’oportunitat per celebrar trobades més directes. “Estem tenint moltes reunions amb col·laboradors del Mobile World Congress, han passat moltes empreses per aquí i tenim bones sensacions”, admet.
Qui també parla en aquests termes és Juan Bautista Pedro, el director tècnic d’Earth Pulse, una empresa present al 4YFN i al MWC des dels seus inicis. Especialitzada a vendre imatges captades per satèl·lit als seus clients, la seva fita és “estar en contacte amb potencials clients i potenciar els inversors, estem oberts a inversió per créixer i és una molt bona oportunitat”.

Robot presentat per Eurecat al Mobile World Congress [Foto: Maria Cerezuela / Espai Mèdia]
La universitat té molt a dir
Abans d’entrar al Mobile World Congress, però, un dels passos previs és ser present al 4 Years From Now, el saló on se citen les startups i spin-offs que volen consolidar-se al mercat. L’impuls de les universitats és una pota clau en aquest camí i la universitat catalana també hi és present amb molta força. La Universitat de Girona (UdG) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), entre d’altres, acompanyen vuit empreses cadascuna des de la qual els donen la darrera empenta abans que comencin a volar soles.
El vicerector de projectes estratègics i internacionalització de la UdG, Josep Calbó, explica que des de fa tres anys que el centre és al 4YFN, amb la fita “d’aconseguir que el resultat de les investigacions que s’hi fan es puguin traslladar al món econòmic i social, que tinguin un impacte més real”. Calbó creu que les empreses estan aprofitant molt bé l’oportunitat i rebla que “hi ha diners i gent amb ganes d’invertir també, de vegades cal posar-los en comú”, així que el 4YFN és el lloc ideal.

Visitants atenent l’explicació del Barcelona Supercomputing Center i el Govern [Foto: Maria Cerezuela / Espai Mèdia]
Enguany, 360 companyies diuen la seva al MWC i confirmen el bon estat de salut de l’ecosistema català. Segons Jordi Daura, de la DCA, “tenim un ecosistema molt ric, de moltes petites i mitjanes empreses, així com partners estratègics i startups; la pime catalana està molt activa, i l’hem d’ajudar a visibilitzar-se i a generar negoci”. Tot plegat amb el darrer objectiu, essencial, el de generar impacte que repercuteixi en el territori i que aconsegueixi impregnar Catalunya de les darreres tendències tecnològiques.
La participació catalana al Mobile World Congress, en xifres