Un simulador de nanosatèl·lits a l’oficina de Sateliot [Foto: ACN / Aina Martí]

Sateliot, la ‘start-up’ que va impulsar el llançament del primer nanosatèl·lit català, ha obtingut aquest dilluns l’autorització del govern espanyol per iniciar comunicacions amb tecnologia 5G des de l’espai. Això permetrà a la companyia poder connectar els seus terminals terrestres amb el senyal que ofereix el satèl·lit ‘Enxaneta’, llençat a l’espai el març passat a bord el coet Soyuz.

Així, durant els pròxims mesos es duran a terme una sèrie de proves tècniques per avaluar l’eficàcia d’aquestes connexions i fer les modificacions necessàries als terminals. Tot plegat és el pas previ perquè la xarxa de nanosatèl·lits de Sateliot pugui oferir servei comercial, una fita que es preveu assolir l’any 2023.

A banda de rebre el vistiplau de l’executiu espanyol, Sateliot també ha iniciat les gestions per obtenir les llicències corresponents als Estats Units, França i el Brasil per ampliar la seva mostra de proves. Segons el conseller delegat de la companyia, Jaume Sanpera, l’autorització del govern espanyol és el primer tràmit per “assolir el ple desenvolupament i explotació comercial” del servei.

Un sector incipient

La indústria dels nanosatèl·lits és un sector incipient amb grans expectatives de creixement. Aquesta nova economia d’alt valor afegit generarà 1.200 nous llocs de feina i una facturació de 280 milions d’euros fins al 2025, segons càlculs del Govern català, qui vol impulsar l’activitat aeroespacial gràcies als fons europeus de reconstrucció post-covid.

A banda de Sateliot, altres start-ups que destaquen en aquesta indústria espacial emergent són Open Cosmos, Pangea o Zero2Infinity.  A més, a Catalunya hi ha 13 centres d’investigació punters en aquest àmbit com la UPC, -i en particular, el NanoSat Lab-, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), i, més recentment la Fundació i2CAT i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), així com amb un dels centres d’incubació de negocis de l’Agència Espacial Europea, l’ESA BIC Barcelona, ubicat al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram