
El vicepresident i conseller Jordi Puigneró i el el CEO de DE-CIX International, Ivo Ivanov [Foto: Generalitat]
Puigneró ha subratllat que “l’aterratge de DE-CIX a Barcelona, que garanteix un punt d’intercanvi de tràfic de primer nivell i global, s’afegeix i amplifica l’impacte de l’arribada dels cables submarins internacionals i del port digital que els acollirà, totes elles peces clau per assolir els objectius de l’estratègia digital del Govern”.
Un acord que permetrà a Catalunya fer un salt qualitatiu en el seu posicionament i consolidar-se com a hub de connectivitat internacional de primer ordre. Així pretén establir un punt d’intercanvi de connectivitat global d’Internet amb l’objectiu de promoure a Catalunya el desenvolupament de serveis d’interconnexió, l’establiment de centres de formació i la col·laboració amb els equips informàtics de la Generalitat.
L’activació de DE-CIX Barcelona ha superat expectatives i ja opera a 3 centres de dades (data centers) i té més de 30 xarxes connectades, entre elles algunes de les empreses d’Internet més rellevants, com Google i Microsoft.

Foto: Generalitat
Catalunya, “pol d’atracció”
Puigneró ha afegit que “aquest node suposarà un enriquiment per a la nostra economia i la nostra ciutadania, ja que posiciona Catalunya com a pol d’atracció d’empreses i inversions internacionals en l’àmbit dels centres de dades i els punts d’intercanvi de dades i permetrà la millora substancial, que arribarà a l’usuari final, de tots aquells serveis que requereixen molt baixa latència. Estem parlant, per tant, d’una inversió clau en la generació de riquesa, talent i llocs de feina d’alt valor afegit”.
Per la seva banda, el CEO de DE-CIX International, Ivo Ivanov, assenyala que “Barcelona es troba entre els 10 principals centres econòmics d’Europa pel seu PIB i és, a més, el hub digital més emergent gràcies al seu gran potencial pel que fa al desplegament de cables submarins. Estem encantats d’iniciar el nostre camí a Catalunya amb un nou punt d’intercanvi que suposarà un impuls a la digitalització de les organitzacions i empreses catalanes, gràcies a una connectivitat directa i resilient”.
De fet, l’últim estudi dut a terme per DE-CIX en col·laboració amb EllaLink i Interxion aquest any, ‘El mapa d’interconnexió del Sud d’Europa’, corrobora el potencial de Barcelona com a hub d’interconnectivitat, amb un increment d’ample de banda del 35% des de 2016.
Amb tres punts d’interconnexió i el seu primer cable submarí internacional el 2023, la ciutat està preparada per a les exigències de fiabilitat, rapidesa i interconnexió que demanden les infraestructures per garantir un òptim rendiment de la xarxa de xarxes amb la creixent demanda d’accés a Internet.
DE-CIX Barcelona arrenca amb força en el seu aterratge a Catalunya