El Sónar s’ha aliat amb la Universitat Politècnica de Catalunya i betevé per presentar per primera vegada a Barcelona l’AI and Music S+T+ARTS Festival, un esdeveniment centrat en les aplicacions, els reptes i les oportunitats de la intel·ligència artificial en la creació musical.

El certamen, impulsat pel programa S+T+ARTS de la Comissió Europea, comptarà amb prop de 30 activitats entre xous, presentacions i conferències d’artistes que incorporen la intel·ligència artificial com a element essencial en els seus projectes musicals.

Entre les 21 actuacions del programa, la majoria d’elles estrenes absolutes, destaquen algunes desenvolupades expressament per al festival per equips de cocreació en què han treballat colze a colze els artistes amb investigadors d’intel·ligència artificial de la UPC.

L’AI and Music Festival oferirà també un seguit de xerrades i taules rodones amb la participació de científics, artistes i professionals que debatran sobre usos, experiments i potencial de la intel·ligència artificial com a element transformador en la música, i en com fer-la arribar a al gran públic, posant èmfasi, per exemple, en els nous instruments i maneres d’interpretar i crear, o en com ensenyar les màquines a escoltar, veure i sentir en clau humana.

Les conferències programades, són: Musicians Learning Machine Learning, Teaching machines to feel like humans do, AI and future music genres i Make way for the new music instruments!

El festival arrencarà de facto el dissabte 23 d’octubre amb la celebració de dos hackathons de 24 hores desenvolupades per la UPC en format presencial i online: una EducationalHack presentada per Ableton (desenvolupada per la UPC en col·laboració amb SokoTech), i una LiveCodingHack presentada per everis, una companyia del Grup NTT DATA (desenvolupada per la UPC en col·laboració amb Hangar).

Més enllà de l’esdeveniment en si, l’AI and Music S+T+ARTS Festival té com a ingredient destacat la posada en marxa del Thinking Lab, un espai de debat i cocreació coordinat des de la UPC i Sónar que transcendeix el certamen. El Thinking Lab compta amb la participació d’experts, científics, artistes i professionals que intercanvien experiències i coneixements que han servit per nodrir algunes de les presentacions i xous del festival. Les seves conclusions es publicaran més endavant en un llibre blanc sobre música i intel·ligència artificial.

SónarCCCB

Just després de l’AI and Music Festival, l’activitat continuarà amb una nova edició de SónarCCCB els dies 29 i 30 d’octubre. L’esdeveniment aquest any ha programat més de 60 activitats repartides en cinc espais, incloent 40 shows i DJ sets i un ampli programa de Sónar+D de conferències, debats, presentacions, workshops,i una àrea expositiva amb projectes locals i internacionals.

L’espai de conferències de Sónar+D connecta els mons de l’art, la ciència i la tecnologia en un programa organitzat en cinc blocs temàtics centrats en sostenibilitat; codificació creativa i intel·ligència artificial; nous imaginaris digitals; ciutats futures, i noves economies digitals més enllà de les criptoplataformes.

Sónar a Ideal

A més, Sónar posa en marxa un cicle de concerts en col·laboració amb el centre d’arts digitals Ideal de Barcelona per a la producció i estrena d’espectacles immersius en què participen músics i artistes visuals.

El primer dels xous produïts per al cicle Sónar a Ideal és l’estrena mundial de Koraal-Magma, el nou espectacle audiovisual immersiu del productor i DJ John Talabot al costat dels artistes visuals Desilence (del 16 al 18 de setembre).

La segona actuació que es programarà en el marc d’aquest cicle a Ideal serà el de Raül Refree & Pedro Vian feat. Pedro Maia A/V set (7 i 8 d’octubre).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram