L’avenç tecnològic ha revolucionat sectors diversos, i els drons han emergit com una eina crucial per a la millora d’eficiència i seguretat en inspeccions d’infraestructures i patrimoni. Inspectia & Control Services participa en aquesta transformació tecnològica aportant solucions innovadores. Aquestes aeronaus no tripulades, amb la seva capacitat per volar en espais confinats i d’accés difícil, ofereixen una nova dimensió en les inspeccions. Abans, aquestes tasques requerien equips especialitzats, temps i suposaven exposar a treballadors a riscs determinats. Amb els drons, es poden realitzar aquestes inspeccions de manera ràpida, segura i amb un alt nivell de detall. En inspeccions en alçada d’elements com ponts, edificis o estructures industrials (xemeneies, canalitzacions, etc), els drons donen un punt de vista privilegiat, minimitzant el risc d’accidents i permetent obtenir imatges i dades detallades de manera eficient.

En el context de la transformació digital, aquestes aeronaus no tripulades representen una eina clau per a la modernització i l’eficiència operativa ja equipen càmeres d’alta resolució i multisensors avançats. Això es reflecteix en la capacitat de recollir dades de manera ràpida i precisa, permetent detectar problemes estructurals, danys o anomalies que poden ser difícils de veure a simple vista. Així, es poden prendre decisions informades i actuar ràpidament per solucionar qualsevol problema detectat. Aquesta capacitat és especialment valuosa en sectors com la construcció i l’obra civil, el patrimoni, l’energia i la gestió de recursos naturals.

Inspectia no només utilitza drons per a inspeccions, sinó que també els aplica en la conservació del patrimoni. Els monuments històrics, que sovint són fràgils, poden ser inspeccionats sense causar cap dany. Els drons poden capturar detalls intricats de l’arquitectura i ajudar en la planificació de la conservació. A Tarragona i al Camp de Tarragona, per exemple, aquesta tecnologia ha estat clau per preservar els monuments romans i altres elements del patrimoni cultural de la regió.

“Aquestes aeronaus no tripulades representen una eina clau per a la modernització i l’eficiència operativa ja equipen càmeres d’alta resolució i multisensors avançats”

Les inspeccions tradicionals sovint requereixen equipaments costosos i un temps significatiu, mentre que els drons poden dur a terme les mateixes tasques en menys temps i amb menys recursos, traduint-se en estalvis econòmics per als Clients. A més, l’ús d’aquestes eines en inspeccions i tasques de conservació del patrimoni, és una solució més sostenible: Redueix la necessitat de desplegar equips de gran envergadura i vehicles pesants, disminuint l’impacte ambiental. Aquesta pràctica s’alinea amb les necessitats globals per a una major sostenibilitat i responsabilitat ambiental.

La innovació en el camp de les inspeccions amb drons també es veu impulsada per l’evolució constant de la tecnologia. Els drons són cada cop més avançats, amb millores en autonomia de vol, resistència a condicions adverses i capacitats de càrrega útil. A més, la integració de la intel·ligència artificial (IA) permet l’anàlisi automàtica de les dades recollides, identificant patrons i anomalies que podrien passar desapercebuts a simple vista, augmentant així la precisió i l’eficàcia de les inspeccions.

Recentment, el nou Real Decret sobre l’ús de drons ha establert regulacions més clares i estrictes, impulsant l’adopció segura d’aquesta tecnologia. Aquest marc regulador facilita l’operativa d’empreses com Inspectia & Control Services, garantint la seguretat i el compliment legal.

Albert Hidalgo és Enginyeria i I+D+i d’Inspectia & Controls Services, empresa associada al Clúster TIC Catalunya  Sud

Apostar pel talent: l’estratègia clau per a transformar i dinamitzar el territori
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram