[Foto: Yong Chuan Tan a Unsplash]

Un article publicat a la revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society ha suggerit l’existència de diferents forats negres al cúmul de les Hiades, el que és el cúmul obert més proper al nostre Sistema Solar. Així, es convertirien en els forats negres més propers a la Terra mai detectats. En aquesta troballa hi ha pres part el professor ICREA de la Facultat de Física, l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Mark Gieles, i el membre de l‘ICCUB i l’IEEC, Friedrich Anders.

La investigació, liderada per Stefano Torniamenti (Universitat de Pàdua), ha fet simulacions que reprodueixen el moviment i l’evolució de totes les estrelles de les Híades. Els resultats van comparar-se amb les posicions i les velocitats reals de les estrelles de les Híades, que van aconseguir-se gràcies al treball del satèl·lit Gaia de l’Agència Espacial Europea (ESA).

Els resultats han indicat que els forats negres nascuts a les Híades són encara dins del cúmul, o fins i tot a dins, i els converteix en els forats negres més propers al Sol. Fins aleshores, el més proper era el Gaia BH1, a 1.750 anys llum del Sol.

L’IEEC participa en una observació per donar noves respostes a la formació de forats negres
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram