Foto: Freepik

Finalitza un 2022 molt intens i comença un 2023 prometedor. Hem volgut mirar enrere i fer una recopilació d’algunes de les peces més destacades que hem publicat durant aquest temps, perquè els nostres lectors i les nostres lectores puguin gaudir-ne durant aquestes dies de festa. Ja sigui llegint per primer cop els continguts que a continuació detallem o tornant-los a assaborir amb més temps. Aquesta és la nostra proposta de 23 lectures per acabar l’any i començar el nou [clica-hi a sobre per llegir-les]:

1. Jordi Puigneró: entre nanosatèl·lits, l’AINA i la fibra òptica

Puigneró és cessat com a vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori.
En 16 mesos com a conseller del govern ha liderat amb escreix la conselleria de Polítiques Digitals en tres àmbits d’actuació: el NewSpace, el projecte Aina i en la implementació de la fibra òptica.

2. El Barcelona Supercomputing Center, seleccionat per acollir un dels primers ordinadors quàntics europeus

El Barcelona Supercomputing Center ha estat seleccionat per acollir un dels primers ordinadors quàntics europeus. La nova infraestructura -que s’integrarà al superordinador MareNostrum 5- se sumarà a cinc més que s’ubicaran a diferents països, i que conformaran, en conjunt, la primera xarxa europea dedicada a aquest tipus de computació.

3. El projecte AINA busca milions de veus perquè la tecnologia entengui i parli el català

El govern català impulsa projecte ‘AINA’, que busca fer possible que les màquines entenguin i parlin en català constituint un conjunt massiu de dades, en col·laboració amb el Barcelona Super Computing Center (BSC).

4. Tret de sortida al cable submarí de fibra òptica amb inici a Sant Adrià del Besòs

L’empresa catalana AFR-IX Telecom liderarà el projecte preveu connectar nou països (Espanya, França, Itàlia, Xipre, el Marroc, Algèria, Tunísia i Egipte) amb un cable submarí de fibra òptica amb una longitud de més de 7.000 quilòmetres. Sant Adrià del Besòs serà el punt de partida d’aquesta nova xarxa mediterrània, que començarà a operar el 2025.

5. Catalunya llança el primer metavers en català per impulsar la llengua i la cultura en el món virtual immersiu

Catalunya llança el CatVers, un espai digital immersiu obert desenvolupat pel Centre Blockchain (CBCat), promogut pel Govern i la Cambra de Comerç de Barcelona.

6. El Mobile World Congress i Barcelona, units fins com a mínim al 2030

Barcelona acollirà el Mobile World Congress (MWC) fins el 2030 després que el consell d’administració de la GSMA, l’empresa que n’és organitzadora, hagi anunciat l’extensió d’aquesta relació.

7. La firma catalana Pangea Aerospace fa història en el món dels satèl·lits

L’empresa catalana Pangea Aerospace ha aconseguit una fita històrica dins el món dels satèl·lits encenent un motor aerospike per a coets espacials imprès en tecnologia 3D.

8. Open Cosmos construirà una plataforma de fabricació de satèl·lits a Barcelona

La companyia catalana Open Cosmos ha presentat Barcelona les seves noves instal·lacions, que serviran com a base per al desenvolupament de satèl·lits. A més, ha anunciat que invertirà deu milions d’euros en la ciutat per estrenar una plataforma de disseny i fabricació de satèl·lits, un procés en el qual contractarà fins a 50 persones.

9. Blanca Sorigué: “The New Post Barcelona serà un espai de dinamizació econòmica, digitalizació i formació al cor de la ciutat”

Entrevista amb Blanca Sorigué Borrell (La Pobla de Segur, 1973) directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB).

10. Una cinquantena d’equips catalans participen al concurs de satèl·lits de l’Agència Espacial Europea

Una cinquantena d’equips de 37 centres educatius de 30 municipis catalans participen al concurs de satèl·lits CanSat que promou l’Agència Espacial Europea CanSat i en què els escolars han de construir i llançar un satèl·lit amb les mides d’un refresc i llançar-lo.

11. L’IEEC participa en la primera emissió de prova de la nova versió del sistema EGNOS

La UAB i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya han completat amb èxit la primera emissió de prova de la nova generació del sistema EGNOS, l’encarregat de donar informació i fer correccions als senyals de Global Positioning System (GPS) i d’assessorament als avions a l’hora de fer aterratges automàtics assistits per GPS.

12. Un nanosatèl·lit català, seleccionat per al vol inaugural de la nova generació de llançadors Ariane 6

L’Agència Espacial Europea (ESA) ha fet públics els projectes que prendran part en el llançament de la missió Ariane 6 i el nanosatèl·lit 3CAT-4, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) serà una de les set càrregues útils que formarà part de la base d’aquest llançament.

13. Jordi Candela: “Lleida-Alguaire ha de ser el bressol de la indústria espacial de Catalunya”

Entrevista amb Jordi Candela i Garriga (Barcelona, 1976) director de l’empresa pública Aeroports de Catalunya que depèn del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

14. Castelltallat obté la declaració d’Espai amb Cel Nocturn de Qualitat

L’observatori de Castelltallat ha obtingut la declaració d’Espai amb Cel Nocturn de Qualitat. El municipi de Sant Mateu de Bages, que és on pertany, està desplegant un pla de prevenció contra la contaminació lumínica que suposarà una reducció de gasos amb efecte hivernacle del 60%.

15. La Seu d’Urgell comptarà amb un nou hub tecnològic

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat els estatuts de l’associació La Seu Tech City, una entitat que impulsarà el projecte Pirineu Tech Mountain i que desenvoluparà un hub tecnològic relacionat amb activitats rurals i de muntanya.

16. Cisco estrenarà a Barcelona el primer centre de disseny de microxips d’Europa

La firma estatunidenca Cisco Systems instal·larà a Barcelona el seu primer centre de disseny de microxips i tanca, d’aquesta manera, les negociacions que van engegar al Fòrum Econòmic Mundial de Davos i que s’han allargat durant tres mesos.

17. L’observatori astronòmic de referència a Europa s’instal·larà a Prades

El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades ha aconseguit l’autorització per instal·lar un observatori astronòmic al poble i es convertirà en un referent a Europa, en el qual es destinarà un pressupost de tres milions d’euros.

18. El BSC rep el Premi Nacional de Recerca en divulgació científica

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha estat distingit en el certamen dels Premis Nacionals de Recerca, que promou la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), dins la categoria de comunicació científica i ho ha fet pel projecte “Som investigadores”.

19. Sant Esteve de la Sarga serà un teleport que enviarà dades de satèl·lits

Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, es convertirà en base des d’on es gestionin el funcionament dels satèl·lits d’arreu del món i ho farà gràcies a les dues antenes que permeten el funcionament del nanosatèl·lit Enxaneta, la nau catalana que s’integra dins l’estratègia NewSpace del govern català.

20. Neix el Pla DonaTIC en Ciberseguretat

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha estrenat un nou pla d’actuació per impulsar les dones en el món digital. Es tracta del Pla DonaTIC en l’àmbit de la Ciberseguretat i posa el seu focus en la ciberseguretat, on vol aconseguir la igualtat de gènere des de tres vessants ben diferenciades.

21. Bee The Data, guanyadora del concurs SmartCatalonia Challenge

La solució basada en la Intel·ligència Artificial (IA) i que ha desenvolupat Bee The Data s’ha imposat en la desena edició de l’SmartCatalonia Challenge.

22. Neix Women in Tech Barcelona: lideratge i internacionalització del talent digital femení

La xarxa global Women in Tech s’ha presentat a Barcelona com una organització internacional sense ànim de lucre que treballa per disminuir les diferències per raó de sexe envers les dones en el sector tecnològic.

23. Josep Colomé: “L’estratègia NewSpace ha permès situar a l’ecosistema català en una posició força madura”

Entrevista amb Josep Colomé i Ferrer (Sabadell, 1976) director de l’Àrea de promoció del sector espacial de Catalunya a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i director de la nova Oficina catalana de l’espai.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram