[Foto: Pexels]

Durant l’agost, la redacció d’Espai.Mèdia fem una aturada per tornar el setembre amb més i millor periodisme. T’oferim reportatges en profunditat, columnes d’opinió i entrevistes de l’àmbit de la indústria espacial, polítiques digitals i I+D de Catalunya.

Per tot això, ara que abaixem el ritme hem volgut mirar enrere i fer una recopilació d’algunes de les peces més destacades que hem publicat durant aquest darrer curs, perquè els nostres lectors i les nostres lectores puguin gaudir-ne els dies d’estiu. Ja sigui llegint per primer cop els continguts que a continuació detallem o tornant-los a assaborir amb més temps. Aquesta és la nostra proposta de 31 lectures d’estiu, una per a cada dia d’aquest mes d’agost:

Raül Aragonès: “Catalunya acumula bona part de la investigació en astronomia de l’estat espanyol”

Raül Aragonès (Sabadell, 1975) és el president de l’Agrupació Astronòmica de Terrassa des del 2019 i lidera una associació que pretén apropar l’astronomia i la cosmologia a Terrassa, una ciutat de ciència. Doctor en microelectrònica, ha treballat en projectes per a l’Agència Espacial Europea (ESA) i va fundar AEInnova com a spin-off derivada de la Universitat Autònoma de Barcelona, una companyia  que treballa amb tecnologia de l’espai. Continua llegint aquí.

Josep Maria Llenas: “L’astroturisme a Catalunya viu en un estat d’efervescència”

Josep Maria Llenas (Igualada, 1987) és el director del Parc Astronòmic de Pujalt, a la comarca de l’Anoia des d’on aposten per les observacions diürnes i nocturnes i per l’activitat diària. Astrònom de formació, va vincular-se a l’Observatori de Pujalt el 2014 com a col·laborador i des de fa quatre anys s’hi dedica professionalment. Continua llegint aquí.

Sergi Figuerola: “És clau que Catalunya es converteixi en una societat que generi coneixement”

El Dr. Sergi Figuerola és el nou director de la fundació i2CAT, un centre que acaba de celebrar dues dècades de vida amb la missió de consolidar-se com a centre de referència en la transformació digital i les noves tecnologies. Continua llegint aquí.

Robert Rallo: “Hem d’anar preparant les generacions futures perquè entenguin l’ús de la Ia intel·ligència artificial”

Robert Rallo (Amposta, 1964) treballa als Estats Units des de fa set anys, al Pacific NorthWest National Laboratory, ubicat a l’estat de Washington. Llicenciat en Química, professor durant vint-i-sis anys a la Universitat Rovira i Virgili i Doctor en Informàtica, va decidir emigrar als Estats Units arran d’una estada de dos anys. Tot i que aviat complirà els 60 anys, el canvi de vida li va arribar quan s’havia llaurat una trajectòria reconeguda a Europa. Continua llegint aquí.

Conxi Pérez: “Hi ha més probabilitat d’èxit i s’obtenen millors resultats allà on hi ha dones”

Conxi Pérez (Barcelona, 1966) va endur-se, el passat mes de novembre, el premi DonaTIC en la categoria Emprenedora. Llicenciada en Enginyeria Informàtica per la UPC, va especialitzar-se en la intel·ligència artificial i des del 2015, dirigeix In Movement!, una companyia que acompanya altres empreses i particulars en processos de transformació digital i creixement. Continua llegint aquí.

Jordi Núñez: “L’astronomia sempre ha estat una ciència mimada”

Jordi Núñez de Murga (Barcelona, 1953) és el director de l’Observatori Fabra, la branca científica de l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i un dels punts més alts de la capital catalana. Continua llegint aquí.

El coet Ariane 6 s’enlaira amb èxit amb el nanosatèl·lit 3Cat-4 de la UPC a bord

El coet Ariane 6 s’ha enlairat des del port espacial europeu de Kourou, a la Guaiana Francesa. La nau porta a bord set carregaments, entre els quals el nanosatèl·lit 3Cat-4, el cinquè creat pel NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC). Continua llegint aquí.

Cosmic Research enlaira el seu coet Lucid

L’equip Cosmic Research, qui està participant en l’Spaceport America, la competició de coeteria més important del món, ha enlairat el seu coet Lucid. Després del primer intent fallit a causa d’una tempesta de sorra que va fer impossible la missió, l’equip de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha pogut fer-lo volar. Continua llegint aquí.

El quart nanosatèl·lit català s’enlairarà el 2025

El Govern ha anunciat que llançarà la quarta missió satel·litària dins l’Estratègia NewSpace a finals del 2025 i hi destinarà 3,4 milions d’euros, convertint-se, d’aquesta manera, en la més ambiciosa fins al moment de totes les que s’han posat en marxa. L’empresa Open Cosmos serà l’encarregada de desenvolupar-la i fer-se càrrec del disseny, la construcció i el llançament del satèl·lit que ha de proveir el servei contractat. Continua llegint aquí.

L’equip IgualadaSat, un viatge a Múrcia per somiar amb la final europea del concurs CanSat

L’equip IgualadaSat va representar Catalunya en el concurs estatal CanSat, una competició de l’Agència Espacial Europea (ESA) que anima els estudiants a crear, dissenyar i fer volar un petit satèl·lit de la mida d’una llauna de refresc. Va sorgir de l’assignatura de Robòtica a Primer de Batxillerat de l’Escola Pia d’Igualada. Continua llegint aquí.

El bòlid que va sobrevolar Catalunya podria ser un meteorit

El Ministeri de Defensa, a través del Centre d’Operacions i Vigilància Especial (COVE), ha assegurat que el bòlid que va creuar el cel de Catalunya i les Illes Balears es tracta d’un meteorit que va fregar l’atmosfera. Tot i que la hipòtesi inicial apuntava que es tractava d’un míssil balístic, les investigacions fetes al consorci europeu, al Centre de Vigilància d’Alertes de Míssils Balístics del Comandament Aeri de l’OTAN i a altres actors espacials, s’ha descartat aquesta opció i la teoria que es tractés d’un satèl·lit privat de l’empresa Starlink. Continua llegint aquí.

Catalunya, al capdavant de les economies europees amb major aportació del sector TIC al PIB

El sector TIC català ha tancat el 2023 amb una aportació al PIB del 9%, segons el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2024, elaborat pel Cercle Tecnològic amb suport de la Generalitat de Catalunya -mitjançant la Secretaria de Polítiques Digitals- i de l’Ajuntament de Barcelona. El creixement en termes de facturació (+12,5%) ja situa el sector TIC per davant de la indústria química, l’automoció i la construcció a Catalunya. Es tracta de l’increment de facturació més elevat dels darrers cinc anys. Continua llegint aquí.

Els treballadors TIC a Catalunya continuen creixent des del 2023

Els treballadors del sector TIC a Catalunya pugen fins a 145.000 en el segon trimestre del 2024, segons les dades que ha facilitat l’Idescat quant a població ocupada. Aquests números, basats en l’Enquesta de població activa de l’INE (Instituto Nacional de Estadística), suposen un increment del 9,3% respecte del segon trimestre de l’any 2023. Continua llegint aquí.

Espai.Mèdia, mitjà col·laborador del NewSpace Economy Congress 2024

Espai.Mèdia, el primer diari digital de la indústria espacial de Catalunya, serà media partner del New Space Economy Congress 2024, que promou la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. L’acord l’han signat el responsable d’innovació, emprenedoria i sostenibilitat de la Cambra, Vicente Atienza, i el director editorial d’espai.mèdia, Quim Miró. Continua llegint aquí.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram